Пламен Орешарски: „Мобилизирани Са Усилията На Всички Отговорни Ведомства За Постигането На Ефективност, Прозрачност И Отчетност При Управлението На Средствата От Ес”

Пламен Орешарски: „Мобилизирани Са Усилията На Всички Отговорни Ведомства За Постигането На Ефективност, Прозрачност И Отчетност При Управлението На Средствата От Ес”

Днес, 20.06.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски, вицепремиерът Меглена Плугчиева и Директорът на ГД „Регионална политика\" на ЕК Жан-Мари Сейлeр откриха Второто официално заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка (НСРР). В заседанието участваха заместник-министрите, в чийто ресор са управляващите органи на оперативните програми, представители на Министерството на финансите, Министерски съвет, регионалните и местни власти и социално-икономически партньори. Като наблюдатели в комитета участваха редставители на наблюдателите от ГД „Регионална политика\" и ГД „Заетост\" на ЕК, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Откривайки форума, министър Орешарски заяви, че с пълноправното членство в ЕС, България получи възможността да участва като пълноценен партньор в провеждането на политиките на Общността, част от които е и Общата регионална политика на ЕС. „Сега пред нас стои предизвикателството за ефективното и ефикасно управление и усвояване на средствата от Структурните инструменти, за да постигнем необходимата конвергенция на регионите в България и да отговорим на високите обществени очаквания\", каза финансовият министър.  Той подчерта, че в момента са мобилизирани усилията на всички отговорни ведомства за постигането на необходимата ефективност, прозрачност и отчетност при управлението на средствата от ЕС и гарантиране на доверието на българското общество и на европейските партньори.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева посочи, че въпреки добрите макроикономически показатели и ускорения икономически растеж през последните години, страната ни все още не е достатъчно силна и конкурентоспособна, а инфраструктурата все още не е задоволителна. «За България е шанс този осигурен национален ресурс да бъде оползотворен по най-добрия начин, за да може да се генерира икономически растеж, конкурентоспособност и подобряване на общото благосъстояние на българския народ», каза вицепремиер Плугчиева. Тя призова представителите на институциите, ангажирани с усвояване на средствата от еврофондовете, да подобрят комуникацията, информацията и прозрачността в процеса, а също така да повишат административния си капацитет.

В обръщението си директорът на ГД „Регионална политика\" на ЕК Жан-Мари Сейлeр подчерта, че е необходимо да се изгради цялостна стратегия за реализиране на проекти и за инвестиция в човешките ресурси. Също така Сейлер подчерта, че е необходимо да се укрепи капацитета на публичната администрация и да се оптимизират административните процедури. Той подчерта, че Европейската комисия има за цел да помага, а не да наказва.

По време на заседанието на Комитета беше представен, обсъден и одобрен Годишният доклад за изпълнение на Националната стратегическа референтна рамка за 2007 г. Докладът отчита приноса на оперативните програми за постигането на целите на НСРР и съдържа общ преглед на изпълнението на индикаторите на НСРР и постигнатия напредък по отношение на изпълнението на оперативните програми. 

Ръководителят на дирекция „Одит на средствата от Европейския съюз\", изпълняваща функцията на одитен орган за програмния период 2007 - 2013 г., представи основните изводи и препоръки направени в резултат от провеждащата се оценка на съответствието на системите за управление и контрол на отделните оперативни програми. В съответствие с европейските регламенти, получаването на положителна оценка на системите за управление и контрол се явява ключово условие за получаване на междинните плащания по оперативните програми.

Членовете на Комитета за наблюдение бяха запознати със системата LOTHAR за прогнозиране на финансовото изпълнение на оперативните програми и осъществяване на предварителен контрол за спазване на правилото N+2 и N+3. Системата ще играе важна роля в процеса на управление на оперативните програми с оглед адекватното планиране на разходването на средствата, като по време на заседанието бяха представени прогнозите за изпълнението на програмите, които ще се превърнат в база за проследяване на напредъка по оперативните програми. 

Представител на Централното координационно звено - дирекция „Управление на средствата от ЕС\" в Министерство на финансите, запозна членовете на Комитета за наблюдение с направените промени в нормативните актове, свързани с управлението на оперативните програми. Предприетите законодателни промени са насочени към засилване на координацията във връзка с усвояването на средствата от ЕС, оптимизирането на процедурите за отпускане на безвъзмездна финансова помощ и гарантиране на прозрачността и публичността при изпълнението на оперативните програми.

Ръководителят на Сертифициращия орган представи финансовото управление и изпълнение на помощта от Структурните инструменти през 2008 г., отчете, че страната ни вече е получила авансовите плащания от Структурните инструменти, като процесът на плащания е стартирал по част от оперативните програми.

По време на заседанието беше приета и Комуникационната стратегия за информация и публичност на Националната стратегическа референтна рамка. Чрез нея се цели да се осигурят максимална прозрачност за прилагането на Структурните и Кохезионния фондове в България, информираност и стимулиране на широката общественост и заинтересованите лица в усвояването на средствата от ЕС.

******

Комитетът за наблюдение е създаден въз основа на Постановление на Министерския съвет № 182 от 2006 г., като негов председател е министър Орешарски. Комитетът се събира минимум два пъти годишно по инициатива на неговия председател.

Презентациите, изнесени на Второто заседание на Комитета за наблюдение на Националната сдтратегическа референтна рамка можете да намерите на Интернет-страницата на министерството в категория „Документи\".

Времето