Експерти От Мф Запознаха Чуждестранни Колеги С Актуалните Особености На Бюджетния Процес У Нас

Експерти От Мф Запознаха Чуждестранни Колеги С Актуалните Особености На Бюджетния Процес У Нас

На 9 и 10 юни в Школата по публични финанси (ШПФ) към Министерство на финансите се поведе семинар за служители от държавната администрация на Босна и Херцеговина на тема „Актуални особености на бюджетния процес в България\".

Учебното посещение е организирано и финансирано от ЕС по проект за Подкрепа на фискалната политика за Босна и Херцеговина (ПФПЕС). Специфичната цел на проекта ПФПЕС е да укрепи управлението на публичните финанси и да повиши капацитета за създаване и изпълнение на ефективни фискални политики на всички нива на управление в Босна и Херцеговина.

По време на двудневния обучителен курс лекторите от финансовото министерство запознаха експертите от Босна и Херцеговина с българския опит при реформите в областта на публичните финанси. Отчитайки факта, че България е водещ пример в региона относно бюджетното и фискално управление, босненските служители използваха възможността да обменят виждания и опит с българските си колеги и да се поучат от нашите добри практики. Експертите от Босна и Херцеговина бяха запознати с различните аспекти на бюджетния процес - бюджетна процедура, делегирани бюджети в образованието, организация на общинските финанси, взаимоотношения на общините с ЦБ и др. Експертите от дирекция „Държавно съкровище\" в МФ споделиха българския опит относно функциите на държавното съкровище, единна сметка и система за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) и касово управление.

Времето