Димитър Ивановски: „Членството Ни В Ес Засили Интереса На Международните Инвеститори Към Българския Капиталов Пазар”

Димитър Ивановски: „Членството Ни В Ес Засили Интереса На Международните Инвеститори Към Българския Капиталов Пазар”

Днес, 06.06.2008 г., заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски откри кръгла маса на тема „Членството в ЕС - отражение върху развитието на капиталовите пазари в Югоизточна Европа". Форумът се организира от Комисията за финансов надзор, с участието на представители на регулаторни и надзорни институции на финансовия сектор от региона,  генералния секретар на Комитета на европейските регулатори на ценни книжа Карло Компорти и представители на финансовия сектор у нас.

В приветствието си към участниците зам.-министър Ивановски отбеляза, че резултатът от хармонизацията на българското законодателство в областта на финансовите услуги и финансовите пазари с acquis communautaire е изключително позитивен. Той припомни, че по отношение на регулирането на банковата система на небанковите финансови институции и капиталовите пазари вече е направена промяна на законодателната уредба. Заместник-финансовият министър посочи като ефект на проведените реформи постигнатата по-висока степен на защита на инвеститорите, по-ефективен,  конкурентен и прозрачен пазар, както и повишено качеството и разнообразие на предлаганите финансови инструменти и услуги. В резултат на проведената пенсионна реформа, капиталовият пазар е основно място за инвестиране на пенсионните фондове. „През последните години бизнес средата у нас значително се подобри, а фактор за популяризирането и развитието на пазара, като цяло през изминалия период, бе държавната политика по отношение стимулирането на бизнеса чрез данъчни облекчения", каза още Ивановски. От първата година на членството ни в ЕС се е засилил интересът на международни инвеститори към българския капиталов пазар, отбеляза още Ивановски. Доказателство за това бе приемането на Българската фондова борса като пълноправен член във Федерацията на европейските фондови борси (FESE), в която членуват само признатите от Европейската комисия регулирани пазари в Европейския съюз.

„Днешното събитие също е крачка за разширяването на международните контакти и връзки с останалите борсови институции и организации в регионален, в общоевропейски и световен мащаб. А тенденцията е държавата да допринася активното за процеса на интеграция и глобализация на капиталовите пазари", каза в заключение зам.-министър Ивановски.

Времето