Във Фрпи Се Създава Звено За Предварителен Контрол

Във Фрпи Се Създава Звено За Предварителен Контрол

На 05.06.2008 г. Министерският съвет на Република България прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и на неговата администрация. С Постановлението в структурата на централната администрация се създава звено за предварителен контрол и преобразуване на съществуващото до сега звено за вътрешен одит в дирекция, като се запазват разписаните функции и дейности. В допълнение се прецизират и допълват функции и задачи на дирекциите в централната администрация на фонда.

С предложените промени по отношение осъществяване на предварителен, текущ и последващ контрол се цели осигуряване на ефективно прилагане на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор и спазване на изискванията за предварителен контрол за законосъобразност на всички документи и действия във Фонда. В допълнение се цели подобряване на организацията на работа и оптимално изпълнение на възложените със Закона за вътрешния одит в публичния сектор функции и задачи.

Тези структурни промени се предлагат в резултат на решение на Управителния съвет на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура".

Предложените промени са в изпълнение на Плана за действие на Фонда за укрепване на системите за финансово управление и контрол, представен на ЕК на 09.05.2008г. Тези промени са първа стъпка от цялостното преструктуриране на ФРПИ.

С оглед осигуряването на прозрачност при управлението и разходването на средствата от Европейския съюз се предвижда преструктуриране на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" в агенция към Министерски съвет.

Времето