Министърът На Финансите Пламен Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Министърът На Финансите Пламен Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Днес, 03.06.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се проведе в Люксембург.

В рамките на заседанието финансовите министри обсъдиха въпроси, свързани с възможностите за подобряване на общата рамка на Икономическия и паричен съюз (ИПС). България подкрепя предложението на ЕК да се запази прилагането на досегашните правила и равно третиране при разширяване на Еврозоната. Позицията на страната също така е, че Конвергентните програми са ефикасно средство за наблюдение на държавите кандидатки за еврозоната. Широкият обхват, детайлният анализ и прилагането на общи насоки при изготвянето на тези програми представляват солидна база за точна преценка на политиките на държавите кандидатки. В тази връзка, увеличаването на процедурите и инструментите за наблюдение ще увеличат тежестта върху националните администрации, докато ползите за наблюдението ще бъдат незначителни. 

Членовете на ЕКОФИН обмениха мнения относно развитието в цените на храните и по специално причините за покачването им. Като основна причина за това беше посочена покачването на цените на суровия петрол. Отбелязано беше, че тази тенденция продължава от 2007 г. насам и намира своето отражение в повишаване на инфлацията в еврозоната. България подкрепя предложените от Комисията мерки, насочени към повишаване на конкуренцията, както на националните, така и на Единния пазар на хранителни продукти. В този смисъл, усилията следва да бъдат фокусирани върху следните по-важни приоритети: реформата на Общата селскостопанска политика с оглед осигуряването на по-пряка връзка между производителите и пазара на хранителни продукти; по-нататъшното отваряне на пазара на хранителни продукти на ЕС към останалия свят. България подкрепя и предложението за въвеждане на по-строг контрол върху спазване правилата на конкуренция по веригата на предлагането на хранителни продукти, тъй като именно там пазарните и ценовите сигнали се изкривяват поради неефективното разпределение на печалбите между производители, дистрибутори и търговци.

Министрите разгледаха и предложения проект на заключения на Съвета в областта на клиринга и сетълмента. Страната подкрепя усилията за по-нататъшна хармонизация на регулаторната рамка в областта на клиринга и сетълмента в ЕС чрез гъвкаво използване на всички възможни средства от инструментариума на ЕК, вкл. и законодателни мерки и споделя виждането, че крайният резултат трябва да бъде постигането на стабилни и сигурни следпазарни инфраструктури в Европа.

На заседанието на ЕКОФИН се проведе обща дискусия, ориентирана към обсъждането на ключови въпроси, свързани с политиката  на ЕС относно схемите за гарантиране на депозитите въз основа на документ, подготвен от Секретариата на ИФК. България споделя виждането, че схемите за гарантиране на депозитите в банките са важен инструмент за поддържане на финансовата стабилност и за запазване на доверието в банковата система.

Министрите бяха запознати с напредъка на дискусиите по предложения от Европейската комисия (ЕК) проект на директива, отменяща Директива 92/12/ЕИО относно общите правила за акцизните стоки и складирането, движението и контрола на такива стоки. България подкрепя инициативата на Европейската комисия за преглед и актуализиране на директивата. В резултат на осъвременяване на правната материя и въвеждане на новите правни понятия в законодателството в областта на акцизите се очаква подобряване на правната сигурност както за данъчната администрация, така и за данъчно задължените лица, а оттам и по-доброто функциониране на вътрешния пазар.  Чрез създаването на нормативна основа за въвеждане и прилагане на компютъризираната система за контрол на акцизни стоки и замяната на придружителния административен  документ на хартиен носител с електронен административен документ за движение на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, държавите членки ще имат възможност да получават в реално време информация за движението на акцизните стоки и да извършват необходимите проверки. Усъвършенстваният механизъм за контрол ще доведе както до намаляване на „злоупотребите\" и нарушенията на данъчното законодателство и съответно до по-висока събираемост за фиска, така и до опростяване и модернизиране на процедурите за движение на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз и с платен акциз между държавите членки.

След приключване на заседанието министърът на финансите ще отпатува за Ню Йорк, САЩ, където ще участва във втория годишен Инвеститорски семинар на Клуба на реформаторите, организиран от Световната банка. Със семинар и церемония по награждаване ще се отбележат и постиженията на първите 10 в света реформаторски правителства през 2007 г. според доклада „Правене на бизнес 2008\". В него България беше посочена като водещ данъчен реформатор в света. Министърът на финансите ще представи постигнатото от страната ни през последните години.