Данъчната Политика Изведе България В Топ 10 На Реформаторите В Света

Данъчната Политика Изведе България В Топ 10 На Реформаторите В Света

Министърът на финансите Пламен Орешарски е сред десетте топ реформатори, определени според изследването на Световната банка „Doing business 2008".  На специална церемония в сградата на фондовата борса в Ню Йорк, късно снощи българският финансов министър получи награда за реформите в данъчната сфера и цялостно подобряване на бизнес средата у нас. Пламен Орешарски вече е член на престижния Клуб на реформаторите, чиято цел е да бъде генератор на идеи и политики за подобряване на бизнес средата в глобален мащаб.  

България е единствената държава-членка на ЕС-27 сред първите 10 реформатори в света, сочи изследването „Doing business 2008".  Страната ни е и най-успешният реформатор в плащането на данъците с намаляването на корпоративния данък от 15% на 10% и на осигурителната тежест със 7 пункта. В доклада се подчертава още  популяризирането на плащане на данъци и осигуровки  по Интернет, както и съкращаване на времето на търговските спорове с въвеждане на частните съдебни изпълнители.

Церемонията по награждаването на топ реформаторите е в рамките на втория годишен Инвеститорски семинар на Клуба на реформаторите. По време на семинара новите членове на клуба представиха пред международната инвеститорска общност политиките, които водят.

Специален принос към днешната номинация има проведената данъчна реформа в последните три години, заяви в изказването си министър Орешарски. В резултат бюджетните приходи нарастнаха. Най-добрата илюстрация е реализирания ръст от около 140 % на приходите от корпоративния данък веднага след редуцирането на неговата ставка. Финансовият министър допълни, че след реформата бизнесът се радва на по благоприятна инвестиционна среда, а всички данъкоплатци - на по-висок разполагаем доход. Следващите стъпки са насочени към подобряване на ефективността на планирането и управлението на публичните разходи, каза още финансовият министър. Той допълни, че всеки министър има ограничен времеви хоризонт. Той ни е даден не за да съхраняваме системите, а за да ги подобряваме. Колкото повече, толкова по-добре - заяви в заключение Пламен Орешарски. 

-------------------------

Изследването „Doing business 2008" обхваща периода април 2006 - юни 2007 г. и се изготвя за пета поредна година. То се прави от експертен екип по поръчка на Международната финансова корпорация от групата на Световната банка. Изследването анализира регулациите на бизнес средата в 178 държави по 10 основни индикатора. Сред тях са време за стартиране на бизнес, данъчна политика, защита на инвестициите, свобода на търговските операции и т.н. Резултатите от изследването са източник на информацията за инвеститори и международни финансови институции. В тазгодишното издание, България е в топ 10 на страните-реформатори и е оценена като най-успешната държава в данъчните реформи. По оценката на условията за бизнес, страната ни се е придвижила на 46-то място, при 54-то в миналогодишния доклад, изпреварвайки Румъния, Словения, Чехия, Полша, Гърция и други. 

Времето