Получени Са 264 Предложения По Финансовия Механизъм На Европейското Икономическо Пространство На Обща Стойност 190 Млн. Евро

Получени Са 264 Предложения По Финансовия Механизъм На Европейското Икономическо Пространство На Обща Стойност 190 Млн. Евро

Днес, 28 май 2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и посланикът на Кралство Норвегия у нас - Н.Пр. г-жа Тове Скарстейн, представиха информация по повод приключилата процедура по набиране на проектни предложения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Финансовият механизъм е програма, чрез която Кралство Норвегия, Княжество Лихтенщайн и Исландия дават безвъзмездна помощ на Република България в размер на 21.5 млн. евро.

Министър Орешарски припомни, че Меморандумът за разбирателство по програмата беше ратифициран от Народното събрание на Република България и на 23.01.2008 г. стартира процедурата по набиране на проектни предложения, а крайната дата за изпращането им беше 25 април 2008 г. Финансовият министър подчерта, че чрез реализирането им ще се спомогне за намаляването на социалното и икономическо неравенство и ще се укрепи капацитета на България като нова страна-членка на ЕС. Приоритетите на програмата са фокусирани в следните области: опазване на околната среда и насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници, развитие на човешките ресурси, здравеопазване и грижи за децата, както и опазване на европейското културно наследство.

Министър Орешарски съобщи, че общият брой на получените проектни предложения е 264, като са обхванати всички посочени приоритетни оси. Тяхната общата стойност е близо 190 млн. евро, което е 10 пъти повече от общия бюджет на приоритетите по програмата. Финансовият министър добави, че списъкът с класираните  проекти ще бъде одобрен от Комитета за наблюдение по програмата и след това изпратен на Службата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Министър Орешарски благодари на  посланика на Кралство Норвегия г-жа Тове Скарстейн и към нейния екип за голямата ангажираност към програмата, ценното и навременно съдействие, оказано на министерството на финансите за успешното стартиране на изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство в България.

От своя страна г-жа Скарстейн изрази своето задоволство от свършената работа и благодари на екипа от дирекция „Управление на средствата от ЕС\", която е Национално координационно звено на програмата за България. Посланик Скарстейн посочи, че са установени отлични контакти не само  между институциите на двете страни, но и между норвежки и български фирми. В заключение тя подчерта, че и от българска и от норвежка страна има желание програмата да бъде продължена.

Справка за подадените проектни предложения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство можете да намерите на Интернет страницата на министерството в категория „Документи\".