Водещи Европейски Експерти Запознаха Кметове С Въпросите По Финансово Управление, Контрол И Вътрешен Одит В Общините

Водещи Европейски Експерти Запознаха Кметове С Въпросите По Финансово Управление, Контрол И Вътрешен Одит В Общините

На 14 и 15 май Дирекция "Вътрешен контрол" към Министерството на финансите, с подкрепата на СИГМА (съвместна инициатива на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) проведе семинар на тема „Финансово управление и контрол и вътрешен одит в общините". Събитието беше открито от зам.-министъра на финансите Атанас Кънчев.

Целта на семинара беше да подпомогне кметовете на общини и райони да подобрят разбирането си и да повишат познанията си за прилагането на нормативните изисквания към финансовото управление, контрол и вътрешен одит. Те бяха запознати с елементите на вътрешния контрол, ползите от неговото подобрение и ключовата роля на управлението на риска за осигуряването на ефективен контрол.

Водещи експерти от страни членки на ЕС, имащи традиции в прилагането на съвременни модели за вътрешен контрол и вътрешен одит, представиха на присъстващите следните теми:

  • „Финансово управление и контрол в общините в Република България" - лектор г-н Юп Вролик от СИГМА, старши съветник по контрол и одит.
  • „Вътрешeн одит в общините в Република България" - лектор г-н Лиам Фицпатрик, дългогодишен ръководител на вътрешния одит в Министерството на външните работи на Великобритания,
  • „Управление на риска за кметове" - лектор г-н Ноел Хепуърт, председател на Института по публични финанси, Великобритания,
  • „Управлението на средствата от Европейския съюз в общините" - лектор г-н Жозе Виегас Рибейро, Главна финансова инспекция, Португалия.

Акцент на форума беше приложението на новата концепция за контрол на средствата от бюджета на Европейския съюз и националните средства, базирана на добрите практики в публичната администрация на страните-членки на ЕС и развита в приетия през 2006 г. Закон за финансовото управление и контрол в публичния сектор. С този нормативен акт по нов начин се регламентира управленската отговорност на ръководителите на организациите от публичния сектор и всяко тяхно действие се извършва при спазване на принципите на доброто финансово управление, законосъобразност и прозрачност. Приложението на новия модел за вътрешен контрол е предизвикателство за българската администрация, тъй като за изпълнението на изискванията му е необходимо задълбочено познаване на законодателството и методологията по финансово управление и контрол от ръководителите на организациите от публичния сектор.

Времето