Пламен Орешарски: „Върнахме Част От Получените Средства От Ддс Върху Книгите Под Формата На Дотация От 2 Млн. Лв”

Пламен Орешарски: „Върнахме Част От Получените Средства От Ддс Върху Книгите Под Формата На Дотация От 2 Млн. Лв”

Днес, 23.04.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски получи специалната награда на Асоциация „Българска книга\" (АБК) и званието „Рицар на книгата\".

От тази година наградата се дава в три категории - за политик, за личност, отдаден в професионалната си работа на книгата и на журналист, който пропагандира българската книга и книгоиздаването. Управителният съвет на АБК е решил първата награда за политик да бъде дадена на министър Орешарски, тъй като той е първият, който след промените от 1989 г. води ползотворен диалог с книгоиздателите за техните проблеми и проявява разбиране.

При приемането на наградата, министър Орешарски подчерта, че сред приоритетите на правителството са образованието, науката и културата, а разходите в тях са не само социални, а и инвестиции в конкурентоспособността на икономиката и обществото ни. Той посочи, че един от инструментите на тази политика е стартираната през миналата година програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност\". Основната цел на тази програма е чрез обновяване на библиотечните колекции да се активизира интересът към книгата и да се съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове на духовност, придобиване на знания и информация. „С тази програма фактически върнахме част от получените средства от ДДС върху книгите под формата на дотация от 2 млн. лв.\", каза министър Орешарски и допълни, програмата се запазва и ще се развива и през настоящата финансова година.

В заключение Пламен Орешарски призова да се запази любовта на читателите към книгата и знанието, което е „благородна задача и отговорност не само на държавните институции, а и на всички обществени организации и бизнес асоциации\". 

Наградите се връчиха по случай Международния ден на книгата и авторското право - 23 април за заслуги за развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето като основни фактори за развитието на личността.