Любомир Дацов: Бизнесклиматът В България Е Един От Най-Благоприятните В Европейския Съюз

Любомир Дацов: Бизнесклиматът В България Е Един От Най-Благоприятните В Европейския Съюз

Днес, 24.04.2008 г., заместник-министърът на финансите Любомир Дацов приветства участниците и организаторите на българо-италианската Кръгла маса и работни срещи, посветени на съвместни инфрастуктурни проекти, околна среда и енергетика. Форумът събира настоящи и бъдещи инвеститори от двете страни.

В приветствието си г-н Дацов напомни, че Италия е държава, която е сред сериозните инвеститори у нас. Зам.-министърът на финансите напомни още, че България е в челните позиции сред държавите в Европа по преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Той подчерта, че за българския и чуждестранен инвеститор е от голямо значение  каква е бизнессредата в страната, а бизнесклиматът в България, през последните години, е един от най-благоприятните в Европейския съюз.

„Можем да се похвалим с  изключително благоприятна данъчна система - с широка база, без отклонения и ниски ставки на облагане", посочи Любомир Дацов. Той припомни, че корпоративният и данъкът върху доходите бяха намалени на 10%, а ДДС пък е едно от малкото и добри изключения в Европа с единна ставка. Поддържаната макроикономическа стабилност е друг съществен фактор, привличащ чуждестранните инвеститори.

В приветствието зам.-министър Дацов подчерта, че за периода 2007- 2013 г., средствата от  ЕС ще бъдат водещи за развитието на България. Структурните и Кохезионния фондове и селскостопанските фондове, както и добавеното към тях национално съфинсиране, са една доста сериозна сума, която може да се инвестира за напредъка на България. Зам.-министърът на финансите добави, че средносрочната правителствена политиката е за увеличаване на дела на националните публични инвестиции. Тази година те са 7 % от БВП, а се очаква да нараснат през следващата с още 1- 1,5%  и да достигнат 8- 8,5%  от БВП.

Любомир Дацов напомни, че Италия е един от нашите основни съветници за публично-частното партньорство и изрази оптимизъм, че това партньорство също ще доведе до добри резултати.

Поздравления при откриването поднесоха също и Н. Пр. Джан Б. Кампаньола, посланик на Италия в България, както и представители на италиански и български държавни институции. В своите приветствия, италианските представители също посочиха добрите възможности за инвестиции, които предлага бизнесклимата в България.

Времето