Публикуван Е Проект На Закон За Изменение И Допълнение На Закона За Независим Финансов Одит

Публикуван Е Проект На Закон За Изменение И Допълнение На Закона За Независим Финансов Одит

На Интернет страницата на Министерството на финансите, в категория „Документи"/ „Проекти на нормативни актове", е публикуван Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за независим финансов одит (ЗНФО) и Мотиви към проекта.

Целта на предлагания законопроект е привеждането на разпоредбите на ЗНФО в съответствие с изискванията на Директива 2006/43/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2006 г.,  относно задължителния одит на годишните и консолидираните счетоводни стандарти. Приемането на посочената директива е продиктувано от липсата на хармонизиран подход в Общността при извършването на независимия финансов одит и има за цел уеднаквяване и хармонизиране на минималните задължителни изисквания по отношение на тази дейност.

Проектът на ЗНФО предвижда да се създаде нов публичен регистър на одиторите, които извършват независим финансов одит. Информацията от регистъра се съхранява в електронна форма и е достъпна за обществото по електронен път. Със законопроекта се предвижда надзор на работата на регистрираните одитори чрез специален независим колегиален орган - Комисия за публичен надзор върху регистрираните одитори, както и създаването на одитни комитети в предприятията, извършващи дейност от обществен интерес.

Документът регламентира сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави.

Проектът  е публикуван и на портала за обществени консултации - http://www.strategy.bg/.

Водещи новини

Времето