Публикувани Са Списъците С Одобрени Проекти И Бенефициенти По Програма Фар И Структурните Инструменти На Ес

Публикувани Са Списъците С Одобрени Проекти И Бенефициенти По Програма Фар И Структурните Инструменти На Ес

В изпълнение на приетата от Министерски съвет „Програма за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода 1 януари - 31 декември 2008 г.", Министерство на финансите започва да публикува списъци с одобрените проекти и бенефициенти по програма ФАР и по Оперативните програми.

Инициативата на Министерство на финансите  цели осигуряване на пълна прозрачност и публичност на усвояването на средствата по предприсъединителните фондове и структурните инструменти на ЕС. В рамките на тази инициатива се предвижда по оперативните програми редовно да се публикуват списъци на одобрените проекти и бенефициенти, включително размерът на предоставената безвъзмездна помощ, мястото и продължителността на изпълнението на проектите.  

Информацията ще се публикува на страниците на Единния информационен портал за Структурните фондове, както и на страниците на Управляващите органи и Междинните звена в Интернет. Първите списъци на одобрените проекти и бенефициентите по  Оперативните програми „Административен капацитет", „Техническа помощ", „Развитие на човешките ресурси" и „Транспорт", както по схемите за безвъзмездна помощ (грантови схеми) по Програми ФАР 2002-2005 г. можете да намерите на Интернет страницата на МФ.

Информацията за одобрените проекти и бенефициенти по програма ФАР и по Оперативните програми е разделена на две части.

Първата част съдържа обобщена информация за всички грантополучатели по ФАР за периода 2002 - 2005  и получатели на безвъзмездна помощ по оперативните програми към настоящия момент и може да бъде намерена в Категория „България и ЕС"/ „Управление на средствата от ЕС"/ „Бенефициенти по програми".

Втората част представлява подробна извадка за всички получатели и изпълнители по ФАР проекти за периода 1998 - 2006, за които Централното звено за финансиране и договаряне към Министерство на финансите е Изпълнителна Агенция. Тя може да бъде намерена в Категория „България и ЕС"/ „Управление на средствата от ЕС"/ „ФАР"/ „Договори, управлявани от дирекция ЦЗФД".