Ек Инициира Дебат В Страните-Членки На Ес За Преглед На Бюджета На Общността

Ек Инициира Дебат В Страните-Членки На Ес За Преглед На Бюджета На Общността

В изпълнение на решението на Европейските институции за извършване през 2008-2009 г. на пълен и широкообхватен преглед на бюджета на ЕС, в края на 2007 г. Европейската комисия инициира широко обществено допитване до всички заинтересовани граждани и организации на ЕС по насоките за развитие и промяна на бюджета на Съюза.

Прегледът дава възможност за задълбочена оценка на бюджета на ЕС и неговото финансиране без ограниченията на преговорите върху финансовата рамка. Той има за цел да предложи в дългосрочна перспектива такава структура на бюджета на ЕС, която да обслужва успешно Общностните политики и да посрещне предизвикателствата на следващото десетилетие.

Политическата програма за извършване на основен преглед на бюджета преминава през 3 етапа.

Първият етап стартира с публикуването на съобщението на Европейската комисия под надслов: „Да реформираме бюджета, да променим Европа. Документ за обществено допитване с оглед на прегледа на бюджета през 2008/2009 година". По този начин се даде начало на обсъждане на реформата в бюджета на широка основа и се изготви документ, наречен "Consultation Paper", който очертава предизвикателствата и ключовите моменти за основна модернизация.

Вторият етап включва представянето на изложенията по отношение на реформата в бюджета в резултат на проведените дискусии.

Третият етап закрива дебата по отношение на реформата в бюджета с конференция, която ще се проведе на 27 май 2008 г.

Реформирането и оптимизирането бюджета на ЕС е новото предизвикателство пред Съюза. Това е най-добрият начин за осигуряване на необходимите ресурси за финансиране на политиките на ЕС в името на гражданите на обединена Европа.

Постигането на равновесие, стабилност и гъвкавост в многогодишните финансови рамки е предпоставка за гарантиране на един бюджет за бъдещето на Европа, който предвижда всички проблеми и реагира своевременно и ефективно в условията на един бързо променящ се свят.

Съобщението на Комисията може да намерите в категория "Документи"