Пламен Орешарски И Данута Хюбнер Обсъдиха Мерки За Подобряване На Процедурите По Структурните Инструменти

Пламен Орешарски И Данута Хюбнер Обсъдиха Мерки За Подобряване На Процедурите По Структурните Инструменти

Днес, 02.04.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна в Брюксел с еврокомисаря по регионална политика Данута Хюбнер.

Министър Орешарски благодари за оказаната подкрепа на еврокомисар Хюбнер и нейния екип във връзка с последните указания и насоки за подобряване на системите за финансово управление и контрол на Структурните и Кохезионния фондове. Той отбеляза, че българското правителство е предприело сериозни мерки след последните сигнали от Генералните дирекции „Разширяване" и „Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК.

Финансовият министър представи на г-жа Хюбнер предприетите с Решение на Министерски съвет на 26.03.2008 г. стъпки в тази област. Той отбеляза, че целта на мерките, подкрепени от план за действие, е подобряване на контролните функции във всички фази на изпълнение на проектите, подобряване на правилата и процедурите, както и усилване на административния капацитет. Предвидени са и мерки за по-голяма публичност и прозрачност, насочени към бенефициентите по отношение на развитието и приключването на всеки проект, както на ниво контрактуване, така и на ниво изпълнение.

По време на срещата Пламен Орешарски информира Данута Хюбнер, че е назначен одит във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура", който да провери всички ИСПА и ФАР проекти, както и адекватността на системите за провеждане на тръжни процедури. В рамките на одита е привлечена и външна консултанстка фирма, като се очаква той да завърши до края на месец май.

Министърът на финансите, като национален ръководител на помощта по СКФ, пое ангажимент да контролира Управляващите органи в процеса на ускоряване на проектната готовност.

Еврокомисар Хюбнер повдигна въпроса за наличието на известно забавяне по някои проекти по програма ИСПА.

В отговор министър Орешарски обясни, че вече има подготвен работен вариант на план за действие по проектите, по които ЕК е констатирала забавяне. Очаква се до края на месец април, след консултации на експертно ниво с ЕК, той да бъде окончателно готов и да влезе в действие.

Еврокомисар Хюбнер поздрави министър Орешарски и цялото българско правителство за бързата и адекватна реакция за предприемане на необходимите мерки.

В края на срещата Пламен Орешарски и Данута Хюбнер обсъдиха детайли около посещението на еврокомисаря по регионална политика в България през втората половина на месец май.