Пламен Орешарски Ще Участва В Заседание На Екофин

Пламен Орешарски Ще Участва В Заседание На Екофин

Утре, 04.04.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски ще участва в поредното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което ще се проведе в Любляна.

На Неформалното заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси ще бъдат разгледани въпроси, свързани с Качеството на публичните финанси и в частност Ефективността на публичните разходи за социални трансфери.

Членовете на ЕКОФИН ще обсъдят състоянието на финансовите пазари. В тази връзка ще бъдат дискутирани следните теми: Икономическото положение и ситуацията на финансовите пазари; Мерки в областта на финансова стабилност и надзор в ЕС. Очаква се министрите да одобрят Меморандум за разбирателство относно сътрудничеството между органите за финансов надзор, централните банки и финансовите министерства на държавите-членки на ЕС при ситуации на трансгранични финансови кризи; Инфраструктура на финансовите пазари в ЕС.

В рамките на това заседание финансовите министри на държавите-членки ще осъществят подготовка на Пролетните международни срещи на Международния валутен фонд.

На работен обяд на министрите ще бъде разгледана финансовата стабилност на Западните балкани. Председателството ще обърне внимание на финансовата ситуация в региона и по-специално на резултатите от Заключенията на Европейския съвет от юни 2006.