Димитър Ивановски: ,,Създаването На Устойчив Сектор От Малки И Средни Предприятия Е Важна Основа За Повишаване На Растежа На Българската Икономика”

Димитър Ивановски: ,,Създаването На Устойчив Сектор От Малки И Средни Предприятия Е Важна Основа За Повишаване На Растежа На Българската Икономика”

Днес зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски откри организирания от ,,Насърчителна банка\" АД семинар на тема: ,,Банките за развитие - европейски модел за подкрепа на малките и средни предприятия. Добри практики. Ролята на банката за развитие в българската икономика\".

Поводът за семинара е бъдещата реализация на проекта за Българска банка за развитие. Събитието беше предназначено за журналисти и финансови експерти, с цел да бъдат разгледани и дискутирани теми като добрите практики в тази сфера и ролята на банките за развитие за българската икономика. На семинара присъстваха представители на европейски и български институции, чиято дейност е обвързана с развитието на малките и средни предприятия..

Зам.-министър Ивановски приветства участниците и съобщи, че  предстои приемането на законопроект, чрез който ,,Насърчителна банка\" АД ще бъде трансформирана в Българска банка за развитие, към нея ще бъдат създадени  Национален гаранционен фонд и Фонд за капиталови инвестиции, като нейни дъщерни дружества.

,,Тези три финансови структури ще имат за цел да подпомагат малките и средни предприятия, включително и при усвояване на финансовия ресурс предоставян от ЕС\", допълни зам.- министърът.

В приветствието си към гостите и участниците зам.-министър Ивановски заяви още, че малкият и среден бизнес имат нужда от такива партньори, като Българската банка за развитие, както в своята конкретна работа, така и за реализация на своите проекти финансирани от ЕС. Той допълни още, че създаването на устойчив сектор от малки и средни предприятия е важна основа за повишаване на растежа на българската икономика.

Семинарът продължи с презентации на Франсис Капрентър - международен консултант, Нина Радева - зам.-министър на икономиката и енергетиката, Алфред Меламед - главен мениджър ,,Проекти\" на Austria Wirtschaftsservice и доц. д-р Силвия Трифонова - зам.-декан на Финансово-счетоводния факултет към УНСС.

Водещи новини

Времето