Ус На Фрпи Прие Нова Вътрешно-Организационна Структура На Ведомството

Ус На Фрпи Прие Нова Вътрешно-Организационна Структура На Ведомството

Днес, 28.02.2008 г., на членовете на Управителния съвет на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" /ФРПИ/ бяха представени заключенията от двата доклада на Инспектората на МФ за дейността на ФРПИ, както и окончателния доклад от извършената проверка от Дирекция „Одит на средствата от ЕС" /ОСЕС/.

Според окончателния одитен доклад на Дирекция „ОСЕС" към МФ, няма установено извършване на недопустими разходи по проектите, финансирани по програма ИСПА на Кохезионния фонд. Не са установени и сериозни нарушения във функционирането на системи за управление и контрол във ведомството.

Изпълнителният директор на ФРПИ г-н Милош Поцков представи нова вътрешно-организационна структура на фонда, която е изцяло съобразена с препоръките в междинния доклад на одиторите от Дирекция „ОСЕС" за допълнително подобряване на системите за контрол.

УС на ФРПИ реши звеното за вътрешен одит във Фонда да се трансформира в дирекция, като бъде удвоен броя на одиторите. УС реши още да се създаде специално звено за вътрешен контрол. Към момента тази функция се изпълнява само от един вътрешен контрольор.

В своя окончателен доклад одиторите от „ОСЕС" препоръчват още да бъдат разписани по-детайлно правилата за възлагане и провеждане на обществени поръчки, както и по-стриктно да се спазват вече разписаните вътрешни процедури по предварителен контрол на възлагане на обществени поръчки.

Министерство на финансите припомня:

На 24 януари, със своя заповед № ЗМФ-86, министърът на финансите възложи на инспектората на МФ да извърши проверка за наличието на конфликт на интереси по отношение на Изпълнителния директор на Фонд „Републиканска пътна инфрастура" при изпълняване на служебните му задължения. Със същата заповед министър Орешарски възложи на инспектората на МФ да извърши и проверка относно закосъобразността на проведените обществени поръчки във Фонд РПИ, възложени за изпълнение на „Биндер" АД за периода 01.09.2006 г. - 31.01.2008 г. Паралелно с проверката на инспектората на МФ министър Орешарски възложи  на одиторите в Дирекция „Одит на средствата от ЕС" в МФ да проверят изпълнението на три проекта, управлявани от Фонд РПИ и финансирани от програма ИСПА на Кохезионния фонд.

На 04.02.2008 г., след приключване на първата част от проверката си, Инспекторатът на МФ излезе със становище, че по отношение на инж. Веселин Георгиев би могло да се появи ситуация, в която да възникне или да се прояви конфликт на интереси.

На 25.02.2008 г. бяха публикувани и резултатите от проверката на  дирекция „Одит на средствата от ЕС" относно управляваните от ФРПИ проекти № 2000/BG/16/P/PT/001 „Възстановяване на транзитни пътища проект III - част от Пан-Европейски транспортен коридор", № 2001/BG/16/P/PT/004 „Изграждане на магистрала Люлин, околовръстно шосе София-Даскалово" и № 2006/BG/16/P/PA/003 „Техническа помощ за подготовка на пътни проекти по направление на общоевропейските транспортни коридори (TEN-T) в България". Одиторите връчиха предврителен доклад на ръководството на Фонд РПИ. На ръководството на одитирания обект бяха дадени пет дни за официално становище по направените констатации и препоръки. След получаването на официалното становище одиторският екип изготви окончателен доклад.

Изразеното в доклада одиторско мнение, формирано на базата на достатъчни и уместни доказателства, получени чрез извършване на документална проверка и съпоставяне на информацията, е следното:

Като цяло изградените системи за управление на проектите, финансирани по линия на помощта по Кохезионния фонд по Регламент 1164/94 във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" функционират съгласно установените правила. Не е допуснато извършването на неправомерни плащания. При извършването на одита са установени някои слабости при прилагане на правилата за възлагане на обществените поръчки, предварителния контрол, счетоводната система, спазване на изискванията за наличие на достатъчна одитна пътека, планирането на проверките на място, проследяване изпълнението на дадени препоръки от предходни одити и административния капацитет. Мнението на одиторите е, че въпросните слабости не влияят чувствително върху общата система за управление на проектите, финансирани от Кохезионния фонд/Програма ИСПА, по начин, който би довел до изразяване на одиторско мнение с резерви.

На 27.02.2008 г. бяха публикувани резултатите от проверката на  Инспектората на МФ относно законосъобразността на проведените обществени поръчки във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" /Фонд „РПИ"/, възложени за изпълнение на „Биндер" АД, гр.Сливен. Проверката обхвана периода от 01.09.2006 г. до 31.01.2008 г. и включваше общо осем  на брой обществени поръчки - пет процедури, проведени в Областно пътно управление - гр.Сливен /ОПУ-Сливен/, една процедура, проведена в ОПУ-Стара Загора и две процедури, проведени в ОПУ-Хасково.

Нито една от проверяваните процедури не е обжалвана по предвидения в Закона за обществените поръчки ред.

Общата стойност на сключените договори за изпълнение с дружеството през проверявания период възлиза на 26 422 946.60 лв. Съгласно справка, изготвена от Фонд РПИ, разплатени до момента са 3 928 919.94 лв.

Според Инспектората на МФ цялостното впечатление при проверката на процедурите за възлагане на обществени поръчки от областните пътни управления в Сливен, Хасково и Стара Загора е добро, документите са хронологично подредени, класирани по начин, който позволява бърза справка по тях. Всичко това говори за добра организация по провеждането и възлагането на обществените поръчки.

Проверката установи, че в четири от петте обществените поръчки, възложени в ОПУ-Сливен, „Биндер" АД е единствен кандидат и други дружества не са подавали оферти за участие в процедурите.

Липсата на множество кандидати и различни оферти при възлагането на проверяваните обществени поръчки не позволява сравнителен ценови анализ. Сравняването на сходни елементи от предложенията за строително монтажни работи, както и техните цени при различни технически задания и в различни райони на страната не може да доведе до обективни и точни изводи.

С оглед констатациите от проверката и след направения анализ, Инспекторатът на Министерството на финансите прави следните препоръки и предложения за подобряване на дейността по възлагането на обществени поръчки:

1. В условията на възложителя за участие в процедурите по възлагане на обществени поръчки да не се допускат клаузи, които могат да се приемат като даващи предимство или необосновано ограничаващи участието на лица в процедурите.

2. Удостоверенията от НАП за наличието или липсата на публични задължения към държавата да съдържа данни, актуални към датата на сключване на договора за изпълнение на обществената поръчка.

3. При сключване на договора за обществена поръчка да се следи за представянето на удостоверителен документ за наличието или липсата на публични задължения по ЗМДТ от участникът, определен за изпълнител.

4. Да се търси по-широко участие в процедурите за възлагане на обществени поръчки. По този начин ще се стимулира реална конкуренция, а оттам и постигане на по-добри условия за възложителя, респективно за държавата.

Изпълнението на тези препоръки ще гарантира в по-висока степен защитата на обществения интерес.

Министърът на финансите Пламен Орешарски информираше своевременно представителите на ЕК за хода на проверките. Пълен набор от документацията по тях, както и предложената нова вътрешно-организационна структура на ФРПИ ще бъдат изпратени в Брюксел още утре, 29.02.2008 г.

Водещи новини

Времето