Публикуван Е Позитивен Доклад За Работата На Агенция Митници По Отношение На Пресичане Нелегалния Трафик На Наркотици И Прекурсори

Публикуван Е Позитивен Доклад За Работата На Агенция Митници По Отношение На Пресичане Нелегалния Трафик На Наркотици И Прекурсори

В годишния стратегически доклад на Държавния Департамент на САЩ за международния контрол в областта на наркотиците се представя глобалната ситуация и резултатите на всички държави в света.

В него е отразено, че Правителството на България продължава да постига нарастващ прогрес по отношение капацитета на правоприлагащите органи, в т.ч. и митниците. Коментират се осъществените законови и структурни реформи и постигнатата по-добра координация между компетентните правоприлагащи органи в областта на наркотиците, както на национално, така и на международно ниво. Отчитат се повишените усилия в областта на предотвратяване нелегалния трафик на хероин. Подчертава се, че българското правителство сътрудничи добре с множество служби на САЩ, както и със съседните държави по пресичане нелегалния трафик на наркотици и прекурсори. Отразени са постигнатите резултати на българските митнически и полицейски органи през 2007 г.

По отношение дейността на Българската митническа администрация, докладът е позитивен и отразява обективно напредъка в областта на противодействието на нелегалния наркотрафик. През 2007 г. митническите служители заловиха общо 1224.492 кг, 9681 таблетки и 16.850 литра наркотични вещества и прекурсори в 129 случая.

В посочения доклад на Държавния Департамент на САЩ се отбелязва засилен трафик по заобиколни за България пътища през Кавказките републики и Русия на север и през Средиземноморието на юг, независимо, че хероинът от Югозападна Азия традиционно се трафикира за Западна Европа по т.нар. \"Балкански път\", преминаващ през Турция и България.

През 2007 г. Българската митническа администрация предотврати 30 опита за нелегален трафик на хероин през границите на страната с общо количество 977 кг. В сравнение с предходната година се отчита почти двойно увеличение на конфискуваните количества, като в 4 пратки хероинът е с тегло над 100 кг всяка. Освен хероин, през изминалата година са конфискувани и 53 кг опиум, като по този начин задържаните опиати представляват над 98% от общото количество на всички заловени наркотици.

Водещи новини

Времето