Холандия Ще Предостави На България 350 Хиляди Евро За Дейности В Областта На Бедствията И Авариите

Холандия Ще Предостави На България 350 Хиляди Евро За Дейности В Областта На Бедствията И Авариите

Днес, 26.02.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и Н.Пр. посланикът на кралство Нидерландия Вилем Ван Ее подписаха в министерство на финансите споразумение за предоставяне на 350 хиляди евро на България за изпълнение на дейности в областта на бедствията и авариите. На събитието присъства и вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аврии г-жа Емел Етем. Основна цел на Споразумението е доразвиване на вече започнатите дейности за превенция срещу бедствия.

Споразумението предвижда подкрепа на стойност 350 хил. Евро за пет дейности основно в областта бедствията и авариите. Това са :

  • Разработването на Национална програма за защита при бедствия;
  • Разработването на национален и областни планове за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи;
  • Създаването или актуализиране на териториалноустройствени, градоустройствени, строителни и други технически мерки с цел предотвратяване или намаляване вредните последици от бедствията и улесняване защитата на населението;
  • Подпомагане изграждането на 28 оперативно комуникационно-информационни центрове за защита при бедствия; и
  • Въвеждане на необходимите правила и процедури за работа с различните финансови инструменти в Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

В изказването си след подписването министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че днешното Споразумение е израз на добрата воля на холандското правителство да подпомогне България в процеса на възстановяване на засегнатата инфраструктура след унищожителните наводнения от лятото на 2005 и пролетта на 2006 г.

Той припомни и основните приоритети на първите две споразумения.  2,2 милиона евро от първото дарение бяха разходвани чрез проект „Красива България" на Министерство на труда и социалната политика,  реализирани чрез  51 проекта в различни български общини. Ремонтирани бяха училища, болници, социални домове и институции за хора в неравностойно положение. След доброто изпълнение на заложените проекти по първата фаза на проекта, МФ предложи реализирането на Втора фаза на проект Красива България.  Предложението бе прието от холандска страна и бе подписано второ споразумение за 2,2 милиона евро. От тях 1,4 мил. евро бяха използвани отново за възстановяване на социална инфраструктура, а оставащите 800 хил. евро бяха разходвани за нови дейности, свързани с превенция на бедствия и обучение на областните и местни власти.

В заключение министърът на финансите благодари на Негово превъзходителство посланика на Кралство Нидерландия в България г-н Вилем Ван Ее и на целия му екип за оказаната помощ, както и на всички български институции, работили по проекта до сега.

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии също изрази своята благодарност към Кралство Нидерландия. Тя обясни, че още при наводненията в страната сме получили сериозна подкрепа от Холандия - както финансова, така и логистична. С този тип проекти ние успяхме да изградим административния си капацитет и нормативната уредба в борбата с природните стихии - заяви министър Етем. Тя представи основните компоненти на проекта, като поясни, че той е част държавната политика за превенция. Чрез него ще можем да оформим нашите национален и областни планове за провеждане на спасителни и неотложни възстановителни работи. 

От своя страна Н.Пр. Вилем Ван Ее заяви, че е пристигнал в София точно по време на наводненията и веднага е разбрал, че Холандия трябва да помогне. Той допълни, че половината от неговата страна е под морското ниво, така че много добре знае колко разрушителни за инфраструктурата могат да бъдат наводненията. Посланикът отбеляза, че за последните три години, съвместно с българското правитеслтво, са успяли да възстановят над 100 социални институции в България. Той допълни, че не всяко бедствие може да бъде предотвратено, но трябва да сме сигурни, че имаме добра система за бързо реагиране и справяне с последствията от бедствията.

Водещи новини

Времето