Любомир Дацов: „В Икономиките, Базирани На Знанието, Иновациите Са Основен Източник На Икономически Растеж”

Любомир Дацов: „В Икономиките, Базирани На Знанието, Иновациите Са Основен Източник На Икономически Растеж”

Днес, 07.02.2008, зам.-министърът на финансите и национален координатор на обновената Лисабонска стратегия за Р България  Любомир Дацов участва в Четвъртия национален иновационен форум. В началото на събитието се състоя официална церемония по награждаването на победителите от Националния конкурс за „Иновативно предприятие на годината\". Призовете бяха връчени на победителите от министър-председателя Сергей Станишев.

В рамките на тематичната сесия, посветена на ,,Иновационна политика на България и ЕС\",  зам.-министърът  представи  изказването си ,,България  и постигане на целите на Лисабонската стратегия на ЕС\".

В речта си зам.-министър Дацов  заяви подкрепата на Министерство на финансите за целенасочени реформи в иновационната политика на България. Той посочи, че промените са насочени към създаване на благоприятна среда за развитие на иновациите и ефективно използване на ограничения финансов ресурс и скъсяване на дистанцията между страната ни и най-развитите държави. ,,Наградата за „Иновативно предприятие на годината\" е повод да се представят промените в областта на иновациите в България, подчерта  зам.-министърът на финансите.

Любомир Дацов припомни, че за икономиките, базирани на знанието, иновациите са основен източник за икономически растеж, което е и причината те да  са определени като един от стълбовете на Лисабонската стратегия. ,,Мерките в първата Национална програма за реформи на България (2007- 2009 г.) са насочени към стимулиране на нововъведенията. Това може да стане чрез премахване на съществуващите препятствия пред конкуренцията, въвеждане на принципите на по-добро регулиране, повишаване на ефективността на разходите за Научноизследователска и развойна  дейност (НИРД)  и образование, улесняване на достъпа на малките и средни предприятия (МСП) до финансиране на иновации, включително и чрез използване на публично-частните партньорства\", подчерта националният координатор по Лисабонската стратегия за България.

На форума зам.-министър Дацов съобщи, че многогодишната бюджетна прогноза на България предвижда  през следващите години бюджетните разходи за НИРД да нарастват с 0.1% на година. Те ще бъдат достъпни за останалите икономически агенти чрез действащите инструменти: Фонд „Научни изследвания\" (ФНИ) и Национален  иновационен фонд (НИФ).

Групите мерки,  които могат да се обособят, за да може България да намали темповете на изоставане по отношение на иновациите, зам.-министър Дацов определи като две. В краткосрочен план това са  преразглеждане на институционалната структура, по отношение на НИРД и иновациите; поощряване на публично-частните партньорства; преоценка на ролята на БАН; увеличаване и диверсифициране на възможностите за финансиране на НИРД; и въвеждане на систематично оценяване на иновационните политики, институции и програми. В  средносрочен аспект трябва да бъдат  предприети мерки по въвеждане на конкретни нови инструменти за финансиране на НИРД; увеличаване на финансирането на НИРД от страна на индустрията; и поощряване на университетските научни и приложни изследвания, акцентира в речта си  националният координатор на Лисабонската стратегия.

В заключение зам.-министър Дацов отново заяви готовността на министерството на финансите да участва активно в процеса на реформиране на иновационната система на България с цел преодоляването на ключовите предизвикателства пред развитието на иновациите в страната ни и за постигането на целите от Лисабон за висок растеж на икономиката и заетостта.

Водещи новини

Времето