Изпълнението На Лисабонската Стратегия И Препоръките На Европейската Комисия Бяха Обсъдени На Кръгла Маса

Изпълнението На Лисабонската Стратегия И Препоръките На Европейската Комисия Бяха Обсъдени На Кръгла Маса

Днес, 17.01.2008 г., на кръгла маса, организирана от Представителството на ЕК у нас, бяха обсъдени препоръките на Комисията за изпълнението на Лисабонската стратегия. Целта на събитието беше да се проведе ползотворна дискусия, която да очертае рамката на мерки и действия на българското правителство по отношение на административния капацитет, макроикономическата стабилност и модернизирането на трудовия пазар. Препоръките на Европейската комисия са за реформи в посочените области, чиито резултат трябва да бъде усетен в сравнително краткосрочен период.

В качеството си на национален координатор по обновената Лисабонска стратегия, във форумът участие взе и заместник-министърът на финансите Любомир Дацов. Той подчерта, че българската страна придава изключително голямо значение на препоръките от страна на Комисията към националните политики свързани с изпълнението на Лисабонската стратегия. Според националният координатор по Лисабонската стратегия е необходима ясна политическа воля и стремеж към ускоряване на реформите. Той посочи, че е необходимо и засилване на процеса по предприемане на нови и завършване на вече стартиралите мерки за укрепване на административния капацитет, както и за постигане на благоприятна и конкурентна бизнес среда. Зам.-министър Дацов, съобщи че препоръките от анализа ще бъдат отразени в Националната програма за реформи на България за 2008 - 2010, която трябва да бъде готова и изпратена в ЕК в края на месец април.

Тони Де Костер от генералния секретариат на ЕК отбеляза, че Националната програма за реформи е много добър документ, който има ясна визия и е една много добра стратегия с ясни приоритети, които трябва да се реализират бързо и не могат да бъдат отлагани. Норбърт Вунер от дирекция „Икономически и финансови въпроси\" в ЕК подчерта в своето изказване, че е необходимо нарастването на заплатите да е тясно свързано с повишаването на производителността на труда. От дискусията стана ясно, че Европейската комисия препоръчва задълбочаване на структурните реформи, спазване на строга фискална дисциплина за избягване на дисбаланси и постигане на макроикономическа стабилност.

 

Водещи новини

Времето