Министърът На Финансите И Вицепрезидентът На Европейската Инвестиционна Банка Подписаха Кредитно Споразумение До 700 Млн. Евро

Министърът На Финансите И Вицепрезидентът На Европейската Инвестиционна Банка Подписаха Кредитно Споразумение До 700 Млн. Евро

Днес, 14.12.2007 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Матиас Колац-Анен подписаха Кредитно споразумение за структурен програмен заем между Република България и ЕИБ.

Структурният програмен заем до 700 млн. евро е в резултат на подписан през есента на 2006 г. между българската държава и ЕИБ „Меморандум за разбирателство за развитие и финансиране на инфраструктура\". На негова база се поеха ангажименти за създаване на кредитни линии, с които ЕИБ да подпомогне страната в изпълнението на структурни реформи и политики в приоритетни за правителството сектори. Посредством кредитното споразумение се осигурява ресурс основно за подобряване на инфраструктурата на страната, чрез реализацията на проекти в България, изпълнявани със средства от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС.

Получател на Структурния програмен заем е Централният бюджет. Средствата от него ще постъпват на траншове като компонента от националното съфинансиране по Оперативните програми. Отделните траншове по години ще се обвързват с разчетите по ОП за националното финансиране в средносрочен план и ще се предвиждат по закона за държавния бюджет на Република България за съответната бюджетна година.

Средставата от заема ще бъдат част от националното съфинансиране основно на оперативни програми „Транспорт\" и „Околна среда\". При поискване от страна на българското правителство, ще се използва и за другите оперативни програми по Структурните и Кохезионния фондове, както и за Програмата за развитие на селските райони. Насочването на средствата от заема основно към ОП „Транспорт\" и ОП „Околна среда\" произтича от обстоятелството, че по горепосочените програми ще се финансират изключително стратегически инфраструктурни проекти с национално значение, които са приоритетни и за дейността на ЕИБ.

Финансовите условия са изключително благоприятни - заемът се отпуска на 20 транша, като минималния размер на всеки транш е определен на 30 млн. евро. Заемополучателят (българската държава) определя за всеки транш срок за изплащането на заема в рамките на не по-малко от 4 и не повече от 25 години от датата на отпускане на транша, включващ и гратисен период максимално до 7 години. Дадени са две опции за определяне на лихвения процент на всеки транш - фиксиран и плаващ, с възможност за предоговаряне. Не се предвижда плащане на допълнителни такси като такса ангажимент, „front end commission\" и други.

След церемонията по подписването, министър Орешарски отбеляза, че членството на България в ЕС направи страната ни акционер в Европейската инвестиционна банка, с което се разкриха нови възможности и перспективи за сътрудничество. «Този заем ще допринесе за едно по-добро усвояване на средствата от европейските фондове», каза министърът на финансите и подчерта, че и за в бъдеще страната ще продължи да разчита на помощ от ЕИБ, освен със заеми и с натрупания опит при управление на големи инфраструктурни проекти.

Вицепрезидентът на ЕИБ отбеляза, че усвояването на средствата от Структурните и Кохезионния фондове е особено важно за конвергенцията на България. Г-н Коланц-Анен подчерта, че «предвид стабилното развитие на българската икономика, Банката ще помага за осъществяването на големи инфраструктурни проекти». Той изказа благодарност на екипите от българска страна и от страна на ЕИБ за изготвянето на заемното споразумение.

Времето