Образование, Здравеопазване И Социални Дейности Са Приоритетите На Бюджет 2008

Образование, Здравеопазване И Социални Дейности Са Приоритетите На Бюджет 2008

Народното събрание прие Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г.

Бюджет 2008 предвижда реалния ръст на БВП да достигне 6.4%, надхвърляйки с повече от три процентни пункта прогнозния икономически растеж в ЕС. Хармонизираната инфлация в края на 2008 г. се очаква да бъде 4.5% , а средногодишната 6.9%.  Валутният курс долар евро заложен в Бюджет 2008 се очаква да бъде на ниво от 1.40 долар/евро.Дефицитът  по текущата сметка за 2008 се очаква да достигне ниво от около 21.9% от БВП. Предвижда се размерът на преките чуждестранни инвестиции да достигне 4 738.5 млн.евро, което представлява 15.0% от размера на прогнозния БВП.

Основните рискове пред макроикономическата прогноза са свързани по линия на допусканията за развитие на световната и местната икономика.  В тази връзка, като противодействие на нарастващите външнотърговски дефицит и дефицит по текущата сметка, е заложен бюджетен излишък в размер на около 3% от БВП.

Фискалната политика продължава тенденцията към реализиране на мерки, стимулиращи инвестиционния процес и намаляване на пряката данъчно-осигурителна тежест. Стремежът е за стимулиране на нарастването на корпоративните инвестиции, повишаване на конкурентноспособността на местното производство и услуги, по-нататъшно легализиране на трудовите възнаграждения и реално нарастване на разполагаемите доходи.  

Основните задачи на Бюджет 2008 са свързани с преструктуриране на бюджетните разходи и ускорено модернизиране на публичната инфраструктура, продължаване на реформите в ключови социални сектори, както и обезпечаване на по-нататъшен ръст на доходите на заетите в публичния сектор и на пенсионерите.

Предвижда се превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма през 2008 г. да възлезе на 1 821.4 млн.лв., което представлява 3.0% от равнището на планирания БВП.

Благоразумната фискална политика и превишението на приходите над разходите са съобразени с нарастващия негативен баланс по текущата сметка, натиска върху вътрешното търсене в следствие притока на Европейските фондове, както и с цикличното развитие на икономиката.

През 2008 г. приходите на консолидирана основа ще възлязат на 27 192.3 млн.лв., което представлява ръст от 27.2 процента спрямо предходната година.

Отчитайки приоритетите на правителството за повишаване на жизненото равнище на българските граждани в средносрочен план нов  момент в данъчната политика за следващата година е предложението за въвеждане на пропорционално данъчно облагане на доходите на физическите лица. Данъчната ставка ще бъде единна в размер на 10% без необлагаем минимум, за всички видове доходи, без значение на размера им. Новата система на облагане ще запази нормативно признатите разходи в размери 10%, 25%  и 40%. Запазва се тенденцията за намаляване на данъчната тежест, като за по-ниските доходи са разработени мерки за компенсиране.

Ставката на корпоративния данък  е  10%  и за 2008 г., което представлява най-ниското ниво сред страните-членки на ЕС и стимулира нарастването на корпоративните инвестиции и повишаване конкурентоспособността на местната икономика.

Прогнозата за приходи от ДДС през 2008 г. е в размер на 8 110.0 млн.лв. и ще бъде постигната при ефективна събираемост от 92%. 

Съотношението на осигурителните вноски работодател/работник през 2008 г. става 60/40.

Като цяло реформите в данъчно осигурителната система са в посока насърчаване развитието на бизнеса, повишаване на събираемостта на данъцине и свиваве на сивата икономика.

Разходната част на Бюджет 2008 ще бъде един от инструментите на фискалната политика за стимулиране на икономиката чрез оптимално разпределение на наличните ресурси към стратегически сектори.

Проектобюджетът за 2008 година е първия, с който НС разгледа и одобри разходите на всички министерства ДАМС, ДАИТС и ДАГ по политиките в компетентността и отговорността на съответния министър или председател на държавна агенция. Институционализирането на този нов механизъм за планиране и приоритизиране гарантира упрваление на ресурсите по начин, водещ до повишаване на ефестивността и ефикасността на публичните разходи, респективно стимулиране на икономическия ръст.

Важен елемент от правелствената политика ще бъде активната инвестиционна програма за изграждане на модерна инфраструктура, чрез съвмество финансиране от страна на частния сектор, държавния бюджет и максимално използване на европейските фондове.

Капиталовите разходи през 2008 г. възлизат на 4 257.9 млн.лв., което представлява ръст от 51.1% спрямо планираното през предходната година. 

С цел подобряване качеството на услугите в публичния сектор се предвижда възможността цялото преизпълнение на приходите от реализация на дълготрайни активи да се използва за ивестиции.

В изпълнение на приоритета за ускорено увеличаване на инвестиционния капацитет и на правомощията на общините да провеждат местна инвестиционна политика правителството гарантира с Бюджет 2008  средствата за съфинансирането на общински проекти  по Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Паралелно с това продължавава  процесyt на децентрализация, като  се предоставят правомощия на общинските съвети да определят размера на местните данъци.

Отчитайки приоритетите на правителството, свързани с повишаване на жизненото равнище на българските граждани, в средносрочен план се предвижда увеличение на доходите от работна заплата в бюджетния сектор от средата на 2008 г. с от 5 до 10%.

В продължение на политиката на правителството за оптимизиране на числеността в публичния сектор до 30 юни 2008 година всички бюджетни структури ще намалят числеността си с не по-малко от 12% с изключение на дейностите, които се финасират на база единни разходни стандарти и нормативи.

Бюджет 2008 осигурява провеждането на политики в подкрепа на по-ускорено натрупване на физически и човешки капитал чрез увеличаване на продуктивните бюджетни разходи в основните приоритетни области на правителството - образование, наука,  здравеопазване и социална сфера.

Социалната насоченост на Бюджет 2008 намира израз в дела на разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи, които заемат най-висок относителен дял във функционалния разрез на публичните разходи. Предвижда се повишаване ефективността на програмите  за  социалните помощи. През 2008 г. техният размер на консолидирано равнище е 7 615.4 млн.лв., с 13.4% повече финансови средства спрямо предходната година. Основната част от ръста на разходите спрямо 2007 г. се дължи на:

  • увеличение на разходите за пенсии 898,3 млн.лв. Планирано е осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2008 година с 9.5 на сто;
  • увеличение на разходите за социални помощи и обезщетения, изплащани от бюджета на ДОО - 61,5 млн.лв. - дължащо се на ръста на обезщетенията за временна неработоспособност (17,3 млн.лв.), обезщетения за отглеждане на малко дете, които нарастват от 180 на 190 лв. и за бременност и раждане (44,4 млн.лв.), помощи за профилактика и рехабилитация и др. изплащани на основание КСО .
  • увеличение на разходите за социални помощи изплащани от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2008 г. спрямо 2007 г. в размер на 115,6 млн.лв.- в това число: 100 млн.лв. за месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст и 15,6 млн.лв. за еднократни помощи при раждане /при размер на помощта 250 лв. за първо дете, 600 лв. - за второ дете и по 200 лв. за трето и всяко следващо дете/.
  • за месечни добавки за деца с увреждания са планирани допълнителни средства в размер на 8,4 млн. лв., както и 6 млн. лв. за покриване на разходите за данък върху добавената стойност върху помощно-техническите средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания.

За активните мерки на пазара на труда, с които се осигурява запазването и развитието на политиката по намаляване на безработицата, съхраняване и поддържане на работната сила, са планирани 190.0 млн.лв. за 2008 г.

И през следващата година образованието ще продължи да бъде приоритет за правителството. Финансовото осигуряване на  учебния процес на 679 922 ученици в общински училища и на 189 708 ученици в държавните професионални и специалните училища ще бъде осъществено чрез пълно прилагане на принципа „парите следват ученика\" и на новия по-ефективен мениджмънт на училищата на основата на делегираните бюджети. Среднопретегленият единен стандарт за финансиране обучението на един ученик  в системата на средното образование нараства с 24.8% спрямо 2007 г., а само за общообразователните училища стандартът нараства с 23.53%. Средствата за съществуващите и новите програми за подобряване качеството на средното образование нарастват със 17.5% през 2008 г. Финансовите ресурси на програмата за  въвеждане на нов модел на диференцирано заплащане нарастват с 236.4%. През 2008 г. се предвижда се да бъдат въведени II-ри и III-ти стълб на диференцирано заплащане, за което са предвидени 12 240 хил. лева. Съществен приоритет на бюджета е и подобряването на материално-техническата база в училищата и обслужващите звена, за която предвидените средства са със 75% по-високи спрямо предходната година.

Планира се повишаване на обхвата и улесняване на равния достъп до висшето образование в България, както и осигуряване на обучението в държавните висши училища за 123 730  средно-приравнен брой учащи. Субсидията за държавните висши училища през 2008 г. нараства с 25.0% спрямо предходната година. Средно претегленият норматив за издръжка на един студент нараства съответно с 20.0%. Субсидията за присъщата на висшето училище научна или художествено-творческа дейност нараства със 193.8%.

Разходите за здравеопазване в Бюджет 2008 са в размер на 2 571.2 млн.лв. (ръст от 16% спрямо 2007 г.). През 2008 г. ще продължи тенденцията лечебните заведения за болнична помощ да се финансират основно от един източник - Националната  здравноосигурителна каса. Ръстът на разходите за здравноосигурителни плащания по проекта на бюджет на НЗОК за 2008 г.  е 172.7 млн.лв. или 13 %.

Чрез бюджета на Министерството на здравеопазването за 2008 г. ще се финансират над 20 приоритетни национални програми  като част от  националната здравна политика, спешната медицинска помощ,  и всички останали дейности, свързани с общественото здравеопазване. Предвидено е съществено нарастване на средствата за скъпоструващи лекарства и консумативи, включително и по националните програми за социално значими заболявания. За тях са предвидени общо 160.0 млн.лв., което представлява ръст от 31 на сто спрямо 2007 г.

Времето