Вилхелм Молтерер: „Впечатляващо Е Да Се Формира Бюджетен Излишък, Когато Се Провежда Данъчна Реформа”

Вилхелм Молтерер: „Впечатляващо Е Да Се Формира Бюджетен Излишък, Когато Се Провежда Данъчна Реформа”

Днес, 07.12.2007 г., по покана на министъра на финансите Пламен Орешарски, на официално посещение в страната пристигна вицеканцлерът и министър на финансите на Република Австрия Вилхелм Молтерер.

На работен обяд двамата министри и водените от тях делегации обсъдиха двустранните търговско-икономически отношения и националните приоритети на страната в контекста на Лисабонската стратегия. Отбелязано беше, че с членството си в Европейския съюз, България е станала част от глобалната Европейска регионална политика. Нейна основна цел е засилване на икономическото и социалното сътрудничество в Общността и намаляването на различията в развитието на европейските региони. Вилхелм Молтерер поздрави българското правителство за това, че ЕК одобри в средата на ноември седемте Оперативни програми, по които страната ще инвестира в базисна инфраструктура, човешки капитал и развитие на регионите.

„Наистина е впечатляващо да се види колко бързо се развива икономиката и колко професионално България се подготви за своето членство и вече функционира като пълноправен член", каза г-н Молтерер на проведения по-късно брифинг.

На работния обяд, министър Орешарски посочи, че през изминалите години България отбелязва непрекъснат икономически растеж, като от 2004 г. насам темпът на нарастване надхвърля 6%. Финансовият министър подчерта, че политиката на устойчивост и развитие е отразена и в подготвения от правителството бюджет за 2008 г. Страната поддържа постоянно стабилно положително салдо, като прогнозата за 2008 г. е то да надхвърли 3% от БВП. Министър Молтерер отбеляза, че е „наистина впечатляващо страната да формира бюджетен излишък, когато провежда данъчна реформа, с корпоративен данък, за който австрийските фирми могат само да мечтаят". Министър Орешарски подчерта, че последователната макроикономическа политика, както и процесите на преструктуриране и либерализация в икономиката са спомогнали за възстановяването на доверието на българските и на чуждестранните инвеститори. Той информира г-н Молтерер, че през последните годни България отчита висок приток на преки чуждестранни инвестиции, като с присъединяването на страната към Европейския съюз са надхвърлили 4 млрд. евро. В тази връзка бе посочено, че Австрия е най-голямият чуждестранен инвеститор в България, а за 2006 г. стокообменът между двете държави възлиза на 618,1 млн. евро. Министър Орешарски отбеляза, че австрийските инвестиции са както във финансовия, така и в реалния сектор и се очаква интерес и на нови инвеститори от Австрия в българската икономика. Министър Молтерер благодари за доброто партньорство и изрази надежда да се развиват по същия начин и за в бъдеще. Той сподели впечатленията на австрийския бизнес в България, който е оптимистично настроен за икономическите перспективи в България и ще продължават да инвестират в българската икономика.

 

Времето