Проведе Се Второто Заседание На Комитета За Наблюдение И Контрол На Проекти, Изпълнявани По Кохезионен Фонд

Проведе Се Второто Заседание На Комитета За Наблюдение И Контрол На Проекти, Изпълнявани По Кохезионен Фонд

На 11-12 декември 2007 г. в Боровец се проведе Второто заседание на Комитета за наблюдение и контрол на проекти, изпълнявани по Кохезионен фонд в съответствие  с Регламент на Съвета на Европейската общност № 1164/94. В събитието взеха участие представители на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка, Световна банка, Министерство на финансите, Управляващите органи на помощта, общините - крайни бенефициенти и социално икономически партньори.

Комитетът беше председателстван от г-н Любомир Дацов, заместник министър на финансите и Национален координатор на помощта от Кохезионен фонд. Той подчерта стратегическото значение на инвестициите в инфраструктура и увери участниците, че усилията на правителството за ускорен растеж и конкурентноспособност ще продължат. Г-н Дацов изтъкна сериозната работа, извършена от българските власти за изграждане на необходимите структури за управление и усвояване на средствата по програма ИСПА, която след присъединяването на България се изпълнява по правилата на Кохезионен фонд, съгласно Регламент № 1164/94.

Г-н Колин Уокър от Главна дирекция „Регионална политика" на  Европейската комисия акцентира върху необходимостта от по-активно въвличане на крайните бенефициенти във всички фази от управлението на проектите, като ключов фактор за успешното реализиране на помощта. Общините трябва да бъдат по-активни в процеса на управление на пред-присъединителната помощ и подготовката за усвояване структурните фондове.

Като положителен знак бе отчетено въвеждането на пречиствателната станция за отпадни води в Горна Оряховица в експлоатация, както и подписването на договорите за строителство на станциите за градовете Търговище, Попово, Бургас-Меден Рудник, Ловеч, Монтана, Севлиево, Смолян и Шумен. В сектор „Транспорт" са завършени строителните работи по проекти „Рехабилитация на транзитни пътища - част ІІІ и „Реконструкция, развитие и модернизация на Летище София". Отбелязан е напредък в реализацията на мерките за техническа помощ, като основен източник за подготовката на проекти, които ще бъдат финансирани по оперативни програми „Транспорт" и „Околна среда".

По време на Комитета беше извършен преглед на напредъка по всички проекти, финансирани от Кохезионен фонд 1164/94. Общата стойност на одобрените 40 мерки е 1,53 милиарда евро, от които 57.5 % или 880 милиона евро са безвъзмездна помощ по програма  ИСПА, настоящ Кохезионен фонд 1164/94.

Представителите на българските власти, Европейската комисия и международните финансови институции се обединиха около мнението, че работата трябва да продължи с ускорени темпове, за да се подобри усвояването на помощта. Участниците в Комитета потвърдиха намеренията си за интензивни действия, с цел успешно приключване на проектите до края на 2010 г.

Времето