Под Патронажа На Министър Орешарски Започна Международна Конференция За Финансовите Престъпления

Под Патронажа На Министър Орешарски Започна Международна Конференция За Финансовите Престъпления

Днес, 29.11.2007 г., министърът на финансите Пламен Орешарски откри Юбилейната международна научна конференция на тема „Теория и практика на финансовите престъпления\", посветена на 55-та годишнина от основаването на Финансово-счетоводния факултет на УНСС. В двудневния форум участват управителят на БНБ Иван Искров, председателят на Сметната палата Валери Димитров, ресорният заместник-министър на финансите Атанас Кънчев, както и множество български и чуждестранни учени и експерти в областта на противодействието на финансовите престъпления.

Министър Орешарски поздрави за юбилея организаторите на конференцията - ректора на УНСС проф. д-р Борислав Борисов и декана на ФСФ доц. д-р Григорий Вазов. Той подчерта, че Финансово-счетоводният факултет на УНСС е дал на страната хиляди добре подготвени счетоводители и финансисти, които са допринесли за изграждането и поддържането на финансов ред и стабилност в публичния сектор и икономиката на страната. В изказването си министърът на финансите посочи, че „успешната борба с финансовите престъпления може да се постигне само с разработването и системното приложение на комплексни мерки и действия,  включващи участието на финансово-счетоводните институции, на надзорните, съдебните и правозащитните органи, както и на гражданите\". Министър Орешарски отбеляза, че трябва да се насочат усилия главно към превенцията, като трябва да се отстраняват всички недостатъци и пропуски, както в нормативната уредба, така и в практиката, които дават възможност за извършване на финансови престъпления. Той информира участниците в конференцията, че на днешното си заседание Министерският съвет е приел Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), чрез което българското законодателство се хармонизира с достиженията на правото на Европейския съюз в областта на превенцията на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Пълният текст на изказването на министъра на финансите можете да намерите на Интернет-страницата на министерството, в категория «Изказвания».

 

Времето