Пламен Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Пламен Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Днес, 13.11.2007г., министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/.

Членовете на ЕКОФИН обсъдиха проекта на заключения на Съвета относно новия тригодишен цикъл на Лисабонската стратегия. По отношение Интегрираните насоки за развитието и прилагането на реформите в държавите-членки, България счита, че прилагането им е допринесло и продължава да допринася за успешното провеждане на Лисабонските реформи на общоевропейско и на национално равнище.

България е съгласна, че най-значимите предизвикателства за европейската икономика в средносрочен план са устойчивостта на публичните финанси, тясно свързана с процесите на застаряване на населението, измененията на климата и глобализацията, които са адресирани по адекватен начин към настоящия момент от Интегрираните насоки. В допълнение, определените четири приоритетни области (заетост; знание и иновации; бизнес потенциал и енергетика) допълнително ще създадат условия за преодоляване на тези предизвикателства чрез стимулирането на развитието на конкурентноспособна и основана на знанието икономика, която е в състояние да използва всички предимства от Единния пазар.

Финансовите министри обсъдиха Доклада на Комисията относно миграцията. България счита, че включването на икономическия аспект при определянето на миграционните политики следва да се осъществи посредством предварителното определяне на настоящите и бъдещите специфични условия и потребности на пазара на труда на държавите-членки при изработването и прилагането на селективни миграционни политики. Това ще осигури привличането на подходяща работна ръка с подходяща възрастова структура за преодоляване на недостига на такава в конкретни области, което ще допринесе положително за реализирането на по-висок и устойчив икономически растеж. България счита, че миграцията би могла да има благоприятно въздействие върху устойчивостта на публичните финанси в краткосрочен и в средносрочен план, но само при условие, че има разработени подходящи политики за включване на мигрантите в работната сила и за тяхното интегриране в обществото, които се прилагат своевременно.

На заседанието на Съвета министрите обсъдиха и приеха Заключения на Съвета по следните теми от областта на статистиката: Доклад за състоянието през 2007 г. в Икономическия и паричен съюз (ИПС); намаляване на статистическото бреме и управление на статистиката на ЕС. България подкрепи заключенията, подготвени от Икономическия и финансов комитет преди срещата на министрите. Съгласно тях Съветът одобрява Доклада за състоянието през 2007 г. на информационните изисквания в ИПС. По отношение на намаляването на статистическото бреме, България заяви подкрепа за този процес и се присъедини към искането на държавите-членки на ЕС към Европейската комисия за определяне на обективни критерии за измерване на напредъка в тази сфера.

Съветът приветства постигнатото разбирателство между Европейския парламент и Европейската комисия по отношение на управленските структури в Общността в сферата на статистиката, а именно създаването на Борд на съветниците на Европейския статистически надзор и Европейски статистически консултативен комитет.

В рамките на заседанието беше проведена и дискусия за бъдещето на ДДС ставките. Темата тепърва ще бъде по-задълбочено обсъждана на следващи заседания на ЕКОФИН. Република България винаги е била последователна в позицията си, че единната ставка на ДДС е икономически най-ефективна и най-приемлива. Чрез нея се избягва проблема с неравнопоставеността между различните стопански отрасли, намаляват се разходите за изпълнение на данъчните задължения и се облекчава значително администрирането на данъка.

На ЕКОФИН бяха поставени за обсъждане спорните въпроси по отношение на диференцирането на облагането на пътническите автомобили съобразно показатели за екологично замърсяване, както и въпроси свързани с данъка за регистрация на пътнически автомобили. България подкрепи законодателната инициатива на Комисията. Министър Орешарски заяви на заседанието, че е необходимо да бъде създаден ясен и прост механизъм, който да не доведе до излишно оскъпяване на администрирането на данъците.

Министрите на финансите на страните-членки проведоха дискусия по пакета от законодателство на ЕС за ДДС. В проведения дебат беше обърнато внимание на въпроса относно облагането на телекомуникационните услуги, услуги по радио разпръскване и услуги, предоставяни по електронен път на данъчно незадължени лица. По отношение на ДДС, мнението на българската страна е, че събирането на приходите от ДДС трябва да се осъществява от държавата-членка на ЕС, където фактически се потребяват услугите.

По време на заседанието бяха обменени мнения относно финансирането на проекта за създаване на Сателитна система за глобална навигация (Галилео). Беше потвърдена решимостта на ЕС да осигури финансиране за завършването на проекта. Българската страна подкрепя проекта и отчита неговата важност за политиката на ЕС в областта на телекомуникациите и високите технологии. В рамките на следващото заседание ще бъдат разгледани конкретни предложения за дофинансиране на проекта в рамките на бюджета на ЕС за 2008 г.

Членовете на ЕКОФИН обсъдиха и диалогa на министрите със страните от Европейската асоциация за свободна търговия по въпросите, свързани с енергийната политика и с измененията на климата. Постигането на целите на Европейския съюз, свързани с енергийната политика и политиката по отношение на измененията на климата, има значителни икономически последици. Тъй като страните от ЕАСТ са изправени пред подобни предизвикателства, България счита за удачно да се обсъдят възможностите за предприемане на действия от тяхна страна, сходни с тези на държавите-членки на ЕС, при отчитане на специфичните национални условия. Това би спомогнало за по-устойчивата адаптация и преодоляване на последствията от климатичните изменения.

 

Времето