41.5 Млн. Евро Ще Получи България По Норвежката Програма За Сътрудничество И Финансовия Механизъм На Еип

41.5 Млн. Евро Ще Получи България По Норвежката Програма За Сътрудничество И Финансовия Механизъм На Еип

Днес, 15 ноември 2007 г., се проведе семинар за представяне на Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм  на Европейското икономическо пространство за България.  В събитието участие взеха зам.-министърът на финансите г-н Любомир Дацов, зам.-министърът на външните работи на Норвегия г-жа Елизабет Валос, както и повече от 200 български и норвежки участници от публични и частни компании, институции, министерства, неправителствени организации и социални партньори.

За двете програми са предвидени общо  41,5 милиона евро за изпълнение на проекти в рамките на приоритетните сектори.

На 25 юли 2007 г. в Брюксел беше подписано официално Споразумение за участие на България и Румъния в Европейското икономическо пространство (ЕИП). Споразумението за ЕИП  обединява страните-членки на ЕС и тези на ЕИП/Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн - в единен вътрешен пазар.

В следващите две години Норвегия ще подпомогне социалното и икономическо развитие на България със сумата от 41,5 милиона евро. Близо половината от средствата ще се оползотворят чрез двустранна програма за сътрудничество, наречена Норвежка програма за сътрудничество, а останалите 21,5 млн. евро - чрез действащия Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Норвежката програма за сътрудничество е за срок от 2 години, като крайният срок за договаряне на проектите е 30 април 2009 г., а за изпълнението им - 30 април 2011 г. Договорена сума за  България е 20 млн. евро. Приоритетни области на програмата са:

  • Намаляване на емисиите от парникови газове, включително проекти за съвместно изпълнение по Протокола от Киото, както и на други емисии във въздуха и водата;
  • Енергийна ефективност и възобновяема енергия;
  • Подпомагане на устойчивото производство, включително сертифициране и проверка;
  • Прилагане на достиженията на правото от Шенген, подкрепа за национални шенгенски планове, както и укрепване на съдебната система.

По програмата могат да кандидатстват всички публични или частни организации или неправителствени организации, които са регистрирани като юридически лица в Република България и действат в обществен интерес и имат сключено партньорство с организация, регистрирана като юридическо лице в Кралство Норвегия.

Държавната агенция  «Иновация Норвегия» (Innovation Norway) ще адиминистрира  програмата като получава и оценява проектните предложения, подписва споразуменията за сключване на грантове, наблюдава проектите и докладва за тяхното изпълнение. Неин партньор ше бъде Националното координационно звено в рамките на Дирекция „Управление на средствата от ЕС" в Министерство на финансите.

Подкрепата по Норвежката програма за сътрудничество не може да надхвърля 60% от стойността на проекта. Предвидени са две изключения:

  • до 85% - за проекти на централните, регионалните или местните власти, при осигурено допълнително финансиране от държавния или местния бюджет;
  • до 90% - за проекти на неправителствени организации и социалните партньори.

По финансовия механизъм на ЕИП за България са договорени 21.5 млн. евро. Срокът на програмата е 2 години, като крайният срок за договаряне на проекти е 30 април 2009 г., а за изпълнение - 30 април 2011 г.  Приоритетни области, които ще бъдат финансирани са:

  • защита на околната среда, включително градската среда чрез намаляване на замърсяването и насърчаване използването на възобновяема енергия;
  • насърчаване на устойчивото развитие чрез подобряване на използването на ресурсите и тяхното управление;
  • опазване на европейското културно наследство, включително обществения транспорт и градското обновяване;
  • развитие на човешките ресурси посредством насърчаване на образованието и обучението, укрепване на капацитета за административни и публични услуги на местните власти и техните администрации, както и на демократичните процеси, които ги подкрепят;
  • здравеопазване и грижи за децата.

С проекти по механизма могат да кандидатстват всички публични или частни организации, както и неправителствени организации, които са регистрирани като юридически лица в Република България и действат в обществен интерес - например централни, регионални или местни органи, образователни/научни институции, екологични организации, доброволни и обществени организации и публично-частни партньорства.

Дирекция „Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите ще изпълнява ролята на Национално координационно звено (НКЗ) и ще администрира програмата като приема и оценява проектопредложения, наблюдава проектите и докладва за тяхното изпълнение. Решение за одобрение на проектите ще се взима от Службата за финансовия механизъм в Брюксел (Financial Mechanism Office). НКЗ ще осигурява също така информация за програмата и ще консултира потенциалните бенефициенти от българска страна в сътрудничество с Посолството на Норвегия в София.

Подкрепата за проекти по Финансовия механизъм на ЕИП е до 60% от стойността на проекта. Това съотношение може да се промени в следните случаи:

  • до 85% - при положение, че е осигурено 15% съфинансиране на проекта от държавния бюджет
  • до 90% - за проекти на неправителствени организации, в случай, че проектът е в един от приоритетните и за двата финансови механизма (Финансов механизъм на ЕИП и Норвежка програма за сътрудничество) сектори.

 

Водещи новини

Времето