Ирак Ще Изплати 360 Млн. Долара На България

Ирак Ще Изплати 360 Млн. Долара На България

360 млн. американски долара ще получи България от Ирак за уреждане на дълговите взаимоотношения между двете страни.

България е първата страна, която постига споразумение за уреждане на вземанията си чрез еднократно плащане, в брой.

В края на 2004 година Ирак подписа меморандум с кредиторите от Парижкия клуб за редуциране на своите официални дългове по схема: 80% опрощаване на потвърдените дългове и  разсрочване на останалите 20% за 23 години с шест годишен гратисен период. В споразумението на Ирак  с кредиторите от Парижкия клуб е включена страндартна клауза за равностойно третиране на всички кредитори.

Схемата за редуциране и разсрочване на дълга на Ирак не са приложили САЩ, Малта, Словакия и Кипър, които напълно са опростили вземанията си.

На 08 ноември 2007 г. правителството одобри двустранно споразумение между Република България и Република Ирак. С него се уреждат български вземания от Ирак в размер на 1.860 млрд. щ.д.(в т.ч. главница - 1.259 млрд щ.д. и лихви - 601 млн.щ.д. до 2004 година), произтичащи от междуправителствени споразумения и протоколи, сключени преди 1989 г. За целите на споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната  оценка на българските вземания от Ирак, чрез допълнително начисляване на лихви за забава, и коефициента за директно изплащане на задълженията на Иракската страна. В този смисъл, Иракската страна прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3.51 млрд.щ.д., а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга 10.25 цента за долар.

Условията, договорени в двустранното споразумение, са в рамките на споразумението на Ирак с кредиторите от Парижкия клуб. Те предвиждат през 2008година,  иракската страна да заплати еднократно на България  360 млн. щ.д., което е приблизително една трета от главницата на дълга.

„Ние сме изключително удовлетворени от успешния финал на близо 2-годишните преговори с нашите иракски партньори по наследения дългов проблем. Постигнатите резултати са едно добро решение в рамките на съществуващите международни договорености и за двете страни и са основа за продължаване на традиционното сътрудничество между нас", заяви министърът на финансите Пламен Орешарски.