Пламен Орешарски: „Реалното Предизвикателство Е Успешното Изпълнение На Оперативните Програми И Заложените В Тях Цели”

Пламен Орешарски: „Реалното Предизвикателство  Е Успешното Изпълнение На Оперативните Програми И Заложените В Тях Цели”

Днес, 12 ноември 2007 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и екип  на Министерството на финансите официално откриха Оперативна програма „Техническа помощ\".

Сред официалните гости на Церемонията бяха ръководителят на постоянното представителство на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис и Константинус Супилас - съветник „Хоризонтални програми/Структурни фондове\" в представителството. Поканени бяха ръководители и експерти от управляващите органи, междинните звена и бенифициенти по седемте Оперативни програми, както и журналисти.  В приветствието си министър Орешарски подчерта, че успешното изпълнение на ОП „Техническа помощ\" и дейностите предвидени в нея, оказват подкрепа за координацията, контрола, одита и изпълнението и на другите 6 оперативни програми. В този смисъл „успешното изпълнение на ОП „Техническа помощ\" е предпоставка, която гарантира ефикасна и ефективна администрация и добро управление на целия процес\", каза министърът на финансите. Той изрази надежда предвидените ресурси в ОП „Техническа помощ\" да бъдат усвоени 100%, с оглед на  ключовото й значение. Министър Орешарски припомни, че „като пълноправен член на ЕС България трябва да участва в разработването и да прилага европейските политики в изпълнение на стратегическите цели на Общността. Структурните фондове са основните финансови инструменти на политиката на сближаване на ЕС, чиято главна цел е постигане на по-голяма икономическа и социална интеграция, растеж и заетост.

На форума беше представена третата вълна на изследването \"Готовност и информираност за усвояване на структурните фондове\", проведено от МБМД между 2  и 7 ноември 2007  г.  във всички областни центрове на страната и в друг град от всяка област. В изследването е потърсено мнението на 90 представители на НПО, 150 представители на местната власт, 60 консултантски организации и 100 журналисти - представители на централните и местни медии.

Основни изводи:

  • Основният извод е, че готовността на бенефициентите за СКФ в сравнение с първите две вълни на изследването е много по-висока. Нагласите са прераснали в конкретни действия за разработване на проекти за кандидатстване за СКФ - 50% от НПО и 68% от местните власти или вече имат разработен проект или го разработват в момента:
    o Третата вълна регистрира като основна трудност пред бенефициентите липсата на практическа информация.
    o Готовност за усвояване на еврофондовете заявяват 79% от НПО, 76% от местните власти и 67% от консултантите.
  • Повишават се и дяловете на оптимистите по отношение на очаквания ефект от еврофондовете върху българската икономика. При консултантите това увеличение е от 10 пункта, при местните власти от четири и при НПО от 2. Най-голямо то е в групата на журналистите - 12%.
  • Всички групи споделят, че имат нужда от обучение във връзка със структурните фондове, което съвсем ясно говори, че за успешното им реализиране са нужни както информационни, така и обучителни кампании. Предпочитанията на темите се разпределят по следния начин в различните групи бенефициенти:
    o НПО и журналисти - \"Финансиране на проекти\", посочена съответно от 55% от бизнеса и 42% от журналистите;
    o НПО и местни власти -\"Провеждане на тръжни процедури\"(НПО - 54%, местни власти - 58%);
    o Местни власти - \"Управление на проекти\" - 51% и журналисти - 42%.
  • Най-предпочитаната оперативна програма е \"Развитие на човешките ресурси\", посочена от 69% от всички бенефициенти. Следва \"Регионално развитие\" с 60%, „Административен капацитет\" - 47%, „Околна среда\" - 40%, \"Конкурентноспособност\" - 25%, и \"Транспорт\" - 12%.
  • Най-предпочитани източници на информация за структурните фондове, посочени от респондентите са: интернет, инфоцентровете, ресорните министерства и семинари и обучения.

Оперативна програма „Техническа помощ\" беше одобрена от Министерския съвет на 5 март 2007 г. и изпратена на Европейската комисия. Процесът на преговорите приключи в рамките на 7 месеца и на 7 ноември 2007 г. ОПТП беше официално одобрена от Комисията.

Министерството на финансите е Управляващият орган на Оперативна програма „Техническа помощ\" (ОПТП) - една от седемте оперативни програми, съфинансирани от Структурните фондове на ЕС. Програмата се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Ресурсът на ОПТП за периода 2007-2013 г. е 56 819 427 евро, като приносът на ЕС е в размер на 48 296 513 евро.

ОП „Техническа помощ\" е хоризонтална програма с обща цел по-нататъшно подобряване на координацията, контрола, прилагането и оценката на Структурните фондове и Кохезионния фонд (СКФ) в България. Едновременно с укрепването на отговорните за тези процеси структури на централно ниво, ОПТП има за цел да гарантира функционирането на надеждна единна информационна система за управление и наблюдение (ИСУН) на структурните инструменти и да осигури на обществото необходимата информация и публичност относно Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) и СКФ на Европейския съюз в България. Освен структурите на централно ниво - Централно координационно звено, Сертифициращ и Одитиращ орган, които са бенефициенти на ОПТП, от изпълнението на мерките ще възползват също регионалните и местни органи на управление, всички административни структури и организации, участващи в изпълнението на структурните инструменти. 

 

 

Времето