Приключи Работата По Проекта „Изграждане На Интегрирано Държавно Съкровище В България” Финансиран От Европейската Комисия Чрез Програмата Фар

Приключи Работата По Проекта „Изграждане На Интегрирано Държавно Съкровище В България” Финансиран От Европейската Комисия Чрез Програмата Фар

Успешно приключи работата по проекта за изграждане на интегрирано държавно съкровище в Министерството на финансите (МФ), който беше първия съвместен проект между италианското Министерство на икономиката и финансите и българското Министерство на финансите. Проектът стартира през февруари 2006 г. с финансовата подкрепа по програмата PHARE 2004 на ЕС на стойност почти 800 хил. Euro и 80 хил. Euro ко-финансиране от страна държания бюджет.

Крайната стратегическа цел на този съвместен проект - „укрепване на институционалния капацитет на Министерство на финансите с цел осигуряване на стабилни публични финанси и ефикасно управление на националните и европейските фондове след приемането на България в ЕС", както и  задачата на проекта, "хармонизиране на функциите и структурата на Държавното съкровище в България в съответствие с най-добрите практики в страните-членки на ЕС" са постигнати в пълна степен по същество и по форма благодарение на съвместните усилия на българските и италианските партньори.

В проекта бяха пряко ангажирани общо 38 специалисти главно от италианското министерство на икономиката и финансите, а също така и от централната банка на Италия и от статистическия институт. Беше осъществено и сътрудничество по конкретни въпроси със специалисти от 12 страни-членки на ЕС.

Най-важният резултат от работата по проекта е Концепцията за оптимизиран модел на държавното съкровище, основополагащ документ, изготвен в резултат на интензивни разисквания върху анализа, изготвен от италианските експерти в началото на проекта. В концепцията се прави кратък преглед на историята на българското държавно съкровище, след което акцентът пада върху бъдещото развитие на държавното съкровище като основен фактор за управлението публичните финанси в България, залагайки на добрата приемственост на организационната структура и обслужващите системи. Наскоро Концепцията беше одобрена от Министъра на финансите и публикувана в интернет сайта на МФ,  при което тя изпъква като един от първите нормативни документи, одобрени в България като пълноправен член на ЕС.

В процеса на работа по проекта значителен интерес предизвика опитът на италианската страна, предоставен  във връзка с системата SIOPE - италианската система за единно кодиране и непрекъснато проследяване на финансовите транзакции в публичния сектор. Двете партньорски страни се разбраха за бъдещо сътрудничество, насочено към изчерпателно проучване на възможностите да се интегрират някои аспекти на SIOPE в българската инфромационна платформа (в рамките на информационната система SEBRA).

Италианските експерти проведоха изчерпателен анализ на знанията и уменията на персонала на Държавното съкровище. В съответствие с резултатите от този анализ беше съставена съответна програма за обучение, в резултат на което се проведе серия от учебни сесии по конкретни въпроси. Между декември 2006 и юли 2007 се проведоха общо около 20 работни семинара, лекции и дискусии. Основната публиката се състоеше от експерти на Държавното съкровище, като към тях в отделни случаи се присъединяваха служители от други дирекции на МФ, Българска народна банка, Националния статистически институт и други държавни организации.

Водещи новини

Времето