Министерство На Финансите Публикува Бюлетина „Държавен Дълг” За Месец Септември

Министерство На Финансите Публикува Бюлетина „Държавен Дълг” За Месец Септември

На Интернет страницата на Министерство на финансите в категория „Държавен дълг" / „Статистика", е публикуван бюлетинът „Държавен дълг" за месец септември.  

Съгласно водения от Министерство на финансите официален регистър на държавния и държавногарантирания дълг, същият в края на месец септември възлиза на 5 745.6 млн. евро, от които 1 585.8 млн. евро вътрешен и 4 159.7 млн. евро външен дълг. В номинално изражение дългът намалява приблизително с 43.7  млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението на дълга се дължи основно на извършените плащания през месеца, както и на валутно курсова разлика.

В края на отчетния период, делът на държавния и държавногарантиран дълг в общия размер на БВП* възлиза на 22.0%, което представлява намаление с 0.1 процентен пункт спрямо предходния месец. В състава на този индикатор, делът на външния дълг е 15.9%, а на вътрешния - 6.1% от БВП.

В структурата на дълга в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 27.6 %, а външните - 72.4%.

През месец септември бяха проведени три аукциона за продажба на ДЦК на вътрешния пазар, в резултат на което са емитирани 75.0 млн. лв., една емисия на три месечни съкровищни бонове с номинална стойност 15.0 млн. лв., една емисия на петгодишни облигации - 25.0 млн. лв. и една емисия десетгодишни облигации - 35.0 млн. лв.

От началото на годината общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлиза на 2 223.7 млн. лв., от които: 1 731.9 млн. лева. по външния и 491.8 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 59.4%, следван от тези в лева - 22.1% и в щатски долари - 16.6%.

*По прогнозни данни за БВП за 2007 г.

Водещи новини

Времето