Министърът На Финансите Пламен Орешарски Участва В Поредното Заседание На Екофин

Министърът На Финансите Пламен Орешарски Участва В Поредното Заседание На Екофин

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се проведе в гр. Порто, Португалия.

Финансовите министри на държавите-членки на ЕС обсъдиха икономическото положение и състоянието на финансовите пазари. Те дискутираха възможните ефекти от евентуално задълбочаване на спада в американската икономика в резултат на това, че кризите на жилищния пазар имат съществено влияние върху частното потребление. Общият извод е, че световният растеж е стабилен, с устойчив динамизъм в развиващите се икономики и се очаква Европа да продължи да балансира забавянето в САЩ. Позицията на България е, че възможният допълнителен спад на американската икономика няма да има значително негативно въздействие върху европейската икономика. Няма причина да се очаква, че доброто представяне на вътрешното търсене в ЕС няма да се задържи до края на годината.

В рамките на заседанието беше обсъдена и финансовата стабилност на ЕС. България приема и подкрепя представения анализ на макроикономическото и финансовото положение в ЕС, както и въздействието на сътресението на финансовите пазари върху поведението на финансовите институции, домакинствата и нефинансовите предприятия. Позицията на страната е, че най-вероятният сценарий за краткосрочното развитие на макрофинансовите условия в ЕС предвижда бързо нормализиране на условията на финансовите пазари.

Финансовите министри дискутираха качеството на публичните финанси и по-конкретно въздействието на ефективната публична администрация върху общата икономическа конкурентноспособност. Повишаването ефективността на публичната администрация може да ограничи нивото на публичните разходи в няколко посоки. На първо място, оптимизирането на административната структура и размерът на публичната администрация сами по себе си водят до намаляване на разходите за издръжка на администрацията. На второ място, разпределението на държавните отговорности между централната и местните власти съгласно принципа на субсидиарността на теория увеличава ефективността на предоставянето на публични услуги. Това потенциално рефлектира в оптимизиране обема на предоставяните услуги и съответно в ограничаване на разходите по тях. Трето, подобряването на ефективността на разпределението на ресурсите чрез въвеждането на средносрочно и програмно планиране подобрява фискалната дисциплина и спазването на средносрочните разходни тавани, което допринася за ограничаване нарастването на публичните разходи. Модерната и прозрачна администрация има сериозен потенциал да подобри бизнес средата и засили доверието на инвеститорите.

Министрите обсъдиха и доклада на Икономическия и финансов комитет относно усъвършенстване на мерките за финансова стабилност в ЕС. България подкрепя създаването на Постоянни национални групи за финансова стабилност и ще съдейства активно за обмена на добри практики относно тяхното функциониране. Акцентът трябва да бъде поставен върху формирането на политики и решаването на методологически въпроси в тази сфера, като например национален план в случай на криза, дефиниране на подход към икономиката в случай на кризисни ситуации, координация на локално ниво и др. България подкрепя и предложението за разширяване на Меморандума за разбирателство относно управление на кризи и включването на България и Румъния.

По време на заседанието беше дискутирана и темата „Клиринг и сетълмент в ЕС\". България изразява своята подкрепа по отношение разработването и въвеждането на нова  IT платформа за сетълмент на ценни книжа в ЕС, която ще съдейства за интегрирането на финансовите пазари. Страна подкрепя и усилията по елиминирането на пречките за ефективния клиринг и сетълмънт, известни като бариерите Джованини.

ЕКОФИН приключи с кратко евро-средиземноморско заседание на министрите на финансите на ЕС, в което участваха държави-партньорки на съюза от средиземноморския регион. Евро-средиземноморското партньорство обединява 27-те страни членки на Европейския съюз и десет страни от южния и източния средиземноморски региони.