Министрите На Финансите На Р България И На Обединените Арабски Емирства Подписаха Междуправителствена Спогодба За Избягване На Двойното Данъчно Облагане

Министрите На Финансите На Р България И На Обединените Арабски Емирства Подписаха Междуправителствена Спогодба За Избягване На Двойното Данъчно Облагане

Днес, 26 юни 2007 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и държавният министър на финансите и индустрията на Обединените арабски емирства /ОАЕ/ д-р Мохамад Бин Харбаш подписаха междуправителствена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане /СИДДО/.

Подписването на СИДДО между двете държави ще осигури по-добри условия за инвестиции и развитие на бизнес-връзките между двете държави, които ще бъдат подпомогнати и от Договор за взаимно насърчаване и развитие на инвестициите, който предстои да бъде подписан в най-скоро време. По време на срещата на двете делегации бяха обсъдени възможностите и средствата за разширяване на сътрудничеството между двете страни.

Министър Орешарски подчерта, че ОАЕ са държава с една от най-динамично развиващите се и богати икономики в световен мащаб, с национален доход на глава от населението над средните европейски стандарти. Българският финансов министър заяви, че ще се обменя опит по отношение на данъчните ставки.

Д-р Мохамад Бин Харбаш отбеляза, че е положена много добра основа на взаимоотношенията между България и ОАЕ и че това Споразумение е от огромно значение за публичния и частния сектори. Той подчерта, че това изчерпателно в своето съдържание споразумение ще даде яснота по сложната и обширна материя на данъчното законодателство и прилагането му в двете страни. Д-р Харбаш изтъкна важната роля на двете държави в своите региони - България в Европейския съюз и Емирствата в Близкия Изток. Той отправи покана към своя български колега да посети Обединените арабски емирства заедно с министъра на икономиката и представители на българския бизнес в началото на есента на тази година.

И двамата министри изказаха благодарност на експертите от двете страни, които са работили по реализирането на Спогодбата и ги поздравиха за отлично свършената работа.


 

Р Е З Ю М Е 

на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства за избягване на двойното данъчно облагане на доходите, подписана на 26 юни 2007 г.

Целта на Спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО) е да разпределят правомощията на сключващите ги държави при облагане на едно и също лице за един и същ доход. В резултат се постига избягване на двойното облагане на това лице за този доход. В СИДДО между Република България и Обединените арабски емирства, двете държави постигнаха следните договорености относно разпределянето  на данъчните си правомощия:

 

  • 1. Доходите от използване на имущество могат да се облагат в държавата където се намира това имущество. Държавата на местното лице прилага съответния метод за избягване на двойното данъчно облагане.
  • 2. Доходите от стопанска дейност се облагат само в държавата на местното лице, освен когато са реализирани чрез място на стопанска дейност. В тези случаи двойното данъчно облагане се избягва чрез прилагане на предвидения за това метод в СИДДО.
  • 3. Доходите от международен морски, речен, въздушен транспорт и автомобилен транспорт се облагат само в държавата където се осъществява действителното управление на предприятието което ги извършва
  • 4. Дивидентите могат да се облагат в държавата, на която е местно лицето, което ги разпределя. Държавата на лицето, което получава дивиденти предоставя метод за избягване на двойното данъчно облагане - данъчен кредит.
  • 5. Лихвите могат да се облагат в държавата на която е местно лице платеца на този доход. Държавата на получателя предоставя метод за избягване на двойното данъчно облагане - данъчен кредит.
  • 6. Авторските и лицензионни възнаграждения могат да се облагат в държавата на която е местно лице платеца на дохода от авторски и лицензионни възнаграждения. Държавата на получателя на този доход предоставя метод за избягване на двойното данъчно облагане - данъчен кредит.
  • 7. Доходите от прехвърляне на имущество, с изключение на недвижимото имущество и имуществото на място на стопанска дейност се облагат единствено в държавата за която придобиващото ги лице е местно лице. В тези случаи се прилага предвидения в СИДДО метод за избягване на двойното данъчно облагане.
  • 8. Доходите реализирани от трудови правоотношения по правило се облагат в държавата, на която е местно лице физическото лице, което е реализирало тези доходи. Изключения се допускат в определени хипотези, когато трудът е положен на територията на другата държава. В тези случаи се прилага регламентирания в СИДДО метод за избягване на двойното данъчно облагане.
  • 9. СИДДО разглеждат и други доходи на физически лица, като директорски възнаграждения, както и възнаграждения на артисти и спортисти, които могат да се облагат в държавата на източника на дохода.. Относно доходите от държавна служба е предвидено, че подлежат на облагане единствено в държавата, която изплаща тези доходи.
  • 10. Относно доходите, които не са предмет на разглеждане в отделен текст е предвидено, че те се облагат единствено в държавата, за която лицето, реализирало тези доходи се явява местно лице.