Първата Национална Стратегическа Референтна Рамка На България Беше Подписана На Официална Церемония От Министъра На Финансите Пламен Орешарски И Еврокомисар Данута Хюбнер

Първата Национална Стратегическа Референтна Рамка На България Беше Подписана На Официална Церемония От Министъра На Финансите Пламен Орешарски И Еврокомисар Данута Хюбнер

Днес, 22 юни 2007 г., на тържествена церемония беше подписана Националната стратегическа референтна рамка /НСРР/ на България за периода 2007-2013 г. Над 150 души уважиха събитието с присъствието си, сред тях посланиците на страните-членки у нас, министри и зам.-министри, депутати, областни управители и кметове, представители на неправителствени организации и медии.

В приветствените си речи министърът на финансите Пламен Орешарски и еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер подчертаха важността на НСРР като стратегически документ, който предлага един интегриран подход за растеж и заетост. Министър Орешарски изтъкна, че този стратегически документ доказва способностите на българската администрация и силата на гражданското общество не само да формулират и консенсусно да одобрят цели и приоритети за развитие, но и наличието на ясна и функционираща система за координация и сътрудничество между тях. Той изказа благодарност на екипа, изготвил Рамката - дирекция "Управление на средствата от ЕС" и Агенцията за икономически анализи и прогнози, на ресорните и партниращите министерства, на социално-икономическите партньори, на гражданските обединения и групите, защитаващи обосновано интересите в областта на малцинствените въпроси, екологията, равенството на половете, включването на хора в неравностойно положение. „Всички проявиха не само професионализъм, но което е по-важното, конструктивен дух и искрено желание усилията да се насочат към устойчивото европейско развитие на България", каза в заключение Пламен Орешарски.

В изказването си еврокомисар Данута Хюбнер заяви, че приветства факта, че НСРР „включва сериозен ангажимент относно Лисабонската стратегия за растеж и заетост.  Над 60% от инвестициите са „определени" за разходи, свързани с Лисабонската стратегия. Твърдо съм убедена във възможностите ни да спомогнем за засилване на конкурентоспособността на регионите в България с помощта на тези програми за сближаване от нов тип.". Г-жа Хюбнер изрази задоволството си от това, че Националната рамка на България е 11-та одобрена от Европейската комисия.

Своите приветствия изказаха и Майкъл Хъмфрис - ръководител на Постоянното представителство на Европейската комисия у нас, Александър Божков - председател на Центъра за икономическо развитие, както и Евгени Кирилов - евродепутат и член на Комисията по регионално развитие.

В артистичната част от Официалната церемония участие взеха Детският хор на БНР, възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство и струнният квартет „Стрингс".

Времето