Джон Липски: „Перспективата За Силен Растеж И Спадаща Инфлация Е Много Благоприятна”

Джон Липски: „Перспективата За Силен Растеж И Спадаща Инфлация Е Много Благоприятна”

Днес, 7 юни 2007г., Джон Липски, първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) сподели своите впечатления от проведените в рамките на двудневното си посещение срещи с представители на изпълнителната и законодателната власти, представители на бизнес-организации и синдикати.

Джон Липски заяви, че основната цел на това първо посещение в нашата страна е била да се запознае лично със ситуацията в България. Първият заместник-управляващ директор на МВФ оцени икономическите резултати на страната ни през последното десетилетие като добри, но от гледна точка на развитието е важно да продължи да се спазва разумна фискална политика, да се повишава заетостта и да се поддържа умерена инфлация. Г-н Липски препоръча да се запази Валутният съвет, за да се подпомогне макроикономическата стабилност, което ще създаде благотворна среда за инвестиции. Той благодари на българските власти за възможността да продължи сътрудничеството между страната ни и Фонда, който да продължи да подпомага успешното развитие на България.

Джон Липски обяви, че МВФ прогнозира 16.5% дефицит по текущата сметка, който се обяснява с големия приток на чуждестранни инвестиции. Прогнозираният ръст на икономиката е около 6%, а инфлацията ще продължи да пада до 4.5%. „Перспективата за силен растеж и спадаща инфлация е много благоприятна\", обобщи г-н Липски. Той напомни, че в световен мащаб политиките, насочени в борба с бедността с фокусирани върху много стабилен и висок растеж.

Министърът на финансите Пламен Орешарски увери първия заместник управляващ директор на МВФ, че ще продължим с благоразумната фискална и макроикономическа политика. В отговор на журналистически въпрос, че макроикономическата стабилност не прави избори, министър Орешарски отговори: „Хората не гласуват за макроикономическа стабилност, но съм убеден, че не гласуват за кризи\".

Джон Липски посети България по покана на министъра на финансите Пламен Орешарски, отправена по време на годишните срещи на Фонда в Сингапур през есента на миналата година. Посещението на г-н Липски съвпадна по време с успешното приключване на програмните взаимоошношения на страната ни с Международния валутен фонд. Освен нашата страна, г-н Липски ще посети Украйна, Унгария и Турция.

Водещи новини

Времето