Пламен Орешарски Представи Икономическата Среда В България Пред Швейцарски Инвеститори

Пламен Орешарски Представи Икономическата Среда В България Пред Швейцарски Инвеститори

Министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с Н.П. Посланика на Конфедерация Швейцария в България Томас Фелер, Президента на „Инвестиционни услуги и продукти\" - Частно банкиране в Креди Суис г-н Артур Вайлоян, Президента на Българо-Швейцарската Търговска Камара Кирил Дренски и над 20 частни инвеститори от Швейцария. Министър Орешарски представи икономическото развитие на страната в последните години, както и инвестиционния климат и състоянието на финансовия сектор.

През последните 4 години България има висок икономически растеж от около 6 % годишно - заяви министърът на финансите пред швейцарските инвеститори. Частният сектор е с определящо значение за икономическото развитие, създавайки над 75 % от БВП. Пламен Орешарски допълни, че страната води разумна и консервативна фискална политика, а макроикономическта стабилност е гарантирана още и от Паричния съвет. Той отбеляза, че три последователни години консолидираният бюджет регистрира излишък, като за 2006 г. той е 3.3 %.

Министър Орешарски заяви, че до преди не повече от 10 години България е била една силно задлъжняла страна с ниво на външния държавен дълг от 120 % от БВП, което я е отреждало на последните места в Еропа по този показател. „Днес, вече нивото на дълга е около 20 % от БВП, което ни отрежда едно от челните места в Европа\" - отбеляза министърът на финансите.

Той заяви още, че от началото на текущата година ставката по корпоративния данък е 10 %, което също ни нарежда сред първите в Европа. При корпоративния данък са предвидени и възможности за неговото преодстъпване, съгласно определени законови условия. Нивото на акцизите в страната е около минималните за ЕС.

Министър Ошрешарски запозна швейцарските инвеститори и с позитивните оценки за бизнес климата в страната на международните рейтингови агенции и припомни, че наскоро успешно сме приключили споразумението си с Международния Валутен Фонд. Нивото на преки чуждестранни инвестиции за 2007 г. се очаква да надвиши 15 % от БВП.

Пламен Орешарски отбеляза още, че в нашето законодателство са предвидени облекчения за големите инвеститори и увери швейцарските гости, че правителството ще продължава да работи в посока намаляване на административната тежест за бизнеса. „Аз и моят екип оставаме отворени за допълнителни въпроси при желание от Ваша страна за инвестиции в България\" - заяви в заключение министърът на финансите.

 

Водещи новини

Времето