Министърът На Финансите Пламен Орешарски Участва В Поредното Заседание На Екофин

Министърът На Финансите Пламен Орешарски Участва В Поредното Заседание На Екофин

На 05.06.2007г министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се проведе в Люксембург.

Членовете на ЕКОФИН обсъдиха прилагането на Пакта за стабилност и растеж (ПСР), и по-специално на процедурите при свръхдефицит, и приеха Решения на Съвета, отменящи Решение 2005/186/ЕС, Решение 2003/89/EC и Решение 2004/917/EC относно наличието на свръхдефицит в съответно Малта, Германия и Гърция. България изразява съгласие с препоръките по страни към държавите-членки в процедура при свръхдефицит в документа на Комисията относно последиците за бюджетното наблюдение вследствие на Пролетните прогнози на ЕК. Страната следи отблизо развитието по процедурите при свръхдефицит в ЕС, като насърчава спазването на изискванията на ПСР.

В рамките на заседанието се обсъдиха и Конвергентните доклади за Кипър и за Малта на Комисията и на ЕЦБ, както и предложенията на Комисията за отменянето на дерогацията на съответните страни-членки, както и за регламенти за въвеждане на еврото. България взема предвид Конвергентните доклади на Европейската комисия и на Европейската Централна Банка и подкрепя проектите за предложения за Решения на Съвета относно въвеждането на единната валута в Кипър и в Малта от 1 януари 2008 г., както и за Регламенти на Съвета, изменящи и допълващи Регламент (EC) No 974/98 относно въвеждането на евро в Кипър и в Малта.

Като точка от дневния ред на заседанието министрите разгледаха и заключенията на Съвета относно качеството на публичните финанси, основаващи се на Доклада за въпроси, касаещи „Качеството на публичните финанси\". България изразява съгласие със заключенията на Съвета и приема изводите, свързани с ролята на националните фискални правила и институции като важен инструмент за заздравяване на националната средносрочна фискална рамка, както и за налагане на фискална дисциплина. България споделя мнението, че обмяната на най-добри практики и сравнителните оценки между страните са от полза с оглед разработването на индивидуални решения за бюджетиране, ориентирано към резултатите. България счита, че оптимизирането на дейностите на публичния сектор е една от предпоставките за постигане на по-добри резултати в рамките на ограничените публични ресурси.

Финансовите министри дискутираха проект на окончателен вариант на документа, съдържащ заключенията, направени на неформалната среща на ЕКОФИН относно приоритетите, по които следва да работи Европейската комисия в областта на противодействие на измамите с ДДС. Изложените в документа приоритетни мерки за противодействие на измамите с ДДС и аспектите, върху които Комисията следва да съсредоточи изследванията си, съвпадат с изразяваната от страната позиция на проведените досега дискусии.

Съветът по икономически и финансови въпроси разгледа и  проекта за изменение на Директива 77/388/ЕИО относно мястото на доставка на услуги и на Регламент 1798/2003 относно административното сътрудничество в областта на ДДС. Документът обобщава дискусиите по \"мини обслужване на едно гише\" (mini one stop shop) и промяна в мястото на изпълнение на доставките на услуги. България подкрепя принципно въвеждането на \"mini one stop shop\", както и измененията в мястото на изпълнение на доставките на услуги при вътре-общностната търговия. Схемата \"обслужване на едно гише\" има за цел опростяване на задълженията на едно данъчно задължено лице, свързани с регистрация и подаване на ДДС декларации в други държави-членки на ЕС, където то не е установено, но където извършва доставки, за които дължи ДДС. В случаите, когато лицето няма установено място на стопанска дейност в тези страни членки, вместо да се регистрира и изпълнява задълженията си при условията и сроковете на ДДС законодателство на съответната страна, схемата дава право лицето да изпълнява задълженията си произтичащи от тази транс-гранична дейност единствено и само в страната, където е установено. България счита, че схемата \"мини обслужване на едно гише\" ще допринесе за намаляване на административните тежести върху данъчно задължените лица.

Министрите на финансите дискутираха още Съобщение на Комисията до Европейския парламент, Съвета и Европейския икономически и социален комитет за прилагане на Програмата на Общността за подобряване на икономическия растеж и заетостта и насърчаване на конкурентноспособността на бизнеса в ЕС относно постигнатия напредък през 2006 г. и следващите стъпки към предложението за Обща консолидирана корпоративна данъчна основа (ОККДО).  На настоящия етап от развитие на дискусиите по разработване на Общата консолидирана корпоративна данъчна основа (ОККДО), България не би могла да формира окончателна позиция по въпроса. Страната ще може да направи задълбочен анализ и оценка на ефекта от въвеждане на ОККДО върху данъчните приходи в националния си бюджет едва след изготвянето на окончателно предложение от страна на ЕК и придружаващ го анализ на ефекта. Към настоящия момент България има сериозни опасения относно негативните последици от прилагане на ОККДО за приходите от корпоративен данък.

Министрите бяха запознати с резултатите от работата на Група по Кодекса за данъчно облагане на юридическите лица. Република България признава напредъка, постигнат от групата  по Кодекса за поведение при данъчното облагане на юридическите лица по време на немското председателство и подкрепя  направените предложения в областите  премахване на вредни данъчни мерки; предотвратяване на въвеждането на вредни данъчни мерки и бъдещето на Кодекса за данъчно облагане на юридическите лица, насочено към разширяване работата на групата в рамките на мандата.

Членовете на ЕКОФИН се запознаха с резултатите от работата на Съвместния форум на ЕС по въпросите на трансферното ценообразуване в областта на предварителните споразумения за ценообразуване (ПСЦ). България подкрепя проекта на Заключения на Съвета (ЕКОФИН) относно Комюнике на Комисията от 26 февруари 2007 г. за работата на Съвместния форум на ЕС по въпросите на трансферното ценообразуване в областта на процедурите за предотвратяване и разрешаване на данъчни спорове. Българската страна няма принципни възражения за въвеждането на общи правила за прилагане на системата на предварителни споразумения за ценообразуване.  Чрез прилагането им до голяма степен се ограничава риска от двойно данъчно облагане, дава се сигурност на данъкоплатците и се намаляват административните разходи в случаите на трансферно ценообразуване. Допълнителен ефект е намаляване на разходите на данъкоплатците по спазване на законодателството на повече от една държава.

Финансовите министри обсъдиха използването на тръжни процедури в схемата за разпределяне вредни емисии на Системата за търговия на емисии (СТЕ) в ЕС в периода след 2012 г. България подкрепя увеличаването на използването на тръжни процедури при разпределението на вредни емисии и очаква те да имат силен стабилизиращ ефект върху световния пазар за търговия на вредни емисии. Основната причина за подкрепата ни за увеличаване на използването на тръжни процедури е тяхното предимството да предоставят ясни ценови сигнали за производителите и бизнеса по отношение емисиите на въглероден двуокис. Друго предимство на този метод е възможността да се избягват или сведат до минимум извънредните приходи, които могат да възникнат при схемата за свободно разпределение на емисии. България осъзнава, че увеличеното използване на тръжни процедури при разпределянето на емисии може да има отрицателни ефекти върху конкуретноспособността на някои индустриални сектори, чиито основни пазари са извън ЕС. В този смисъл Комисията и държавите-членки следва да обмислят бъдещи действия за преодоляване на тези неблагоприятни въздействия.

В края на заседанието министрите, по предложение на Холандия, обсъдиха и финансирането на проекта Галилео. Програмата Галилео има за цел изграждането на европейска сателитна радионавигационна система включваща 30 сателита и съответно наземно оборудване.

 

Водещи новини

Времето