Мвф: Българското Правителство Продължава Да Води Благоразумна Фискална Политика

Мвф: Българското Правителство Продължава Да Води Благоразумна Фискална Политика

Днес, 7 май 2007 г., приключи работното посещение на екипа на мисията на МВФ за България. Целта на визитата беше да бъде събрана икономическа и финансова информация, както и да се обсъдят икономическите развития и политики на държавата в контекста на предстоящите редовни консултации по Член IV от Учредителния договор на МВФ.  

Основният извод, който мисията направи е, че макроикономическата ситуация в страната остава същата, както при последното посещение през декември - сравнително висок икономически растеж, намаляваща инфлация и разширяващ се външен дефицит по текущата сметка. Правителството продължава да води благоразумна фискална политика според предварително заложените параметри. По предварителна оценка на мисията планираният излишък от над 2% от БВП за 2007 г. е достижим и препоръчва да се използват възможностите за по-големи бюджетни спестявания.

По време на дискусиите министър Орешарски заяви, че приоритетите пред фискалната политика остават съхраняване и развитие на макроикономическата стабилност и намаляване на уязвимостта на икономиката от бъдещи неблагоприятни развития на външната конюнктура. Мисията набляга на необходимостта от поддържане на същата фискалната позиция през 2008 г., в контекста на потенциалните рискове от промени в настоящата благоприятна международна финансова обстановка. В този смисъл поддържаните фискални излишъци ще продължават да подсилват правителствения фискален резерв и да намаляват рисковете от формираните външноикономически дисбаланси.

Мисията подчертава необходимостта от по-нататъшни усилия за осъществяване на програмата за структурни реформи, които ще осигурят необходимата подкрепа за намаляване нивата на инфлацията и поддържане на конкурентноспособността на българската икономика.

Годишната консултанстка мисия на МВФ по Член IV ще се състои през есента на 2007 г.