В Шестте Региона На Планиране Ще Се Проведат Семинари, Разясняващи Процеса На Усвояване На Структурните Фондове

В Шестте Региона На Планиране Ще Се Проведат Семинари,  Разясняващи Процеса На Усвояване На Структурните Фондове

Днес в Министерски съвет се проведе пресконференция по повод стартиращата следващата седмица поредица от срещи на представители на правителството с потенциални бенифициенти по еврофондовете от шестте района на планиране. Министър-председателят разясни процедурата за одобрение на оперативните програми от страна на Европейската комисия, като подчерта, че това се очаква да стане в края на лятото на тази година. Министрите Румен Овчаров, Емилия Масларова, Петър Мутафчиев, Асен Гагаузов, Николай Василев и зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов представиха националните приоритети, заложени в оперативните програми, за които отговарят. Министър Орешарски припомни, че министерството на финансите изпълнява функциите на Национално коордиционно звено, поради което стартира информационна кампания, чиято основна цел е да разясни процесите по управление и контрол на средствата от еврофондовете.

В рамките на Информационната кампания на министерство на финансите „Бъдете активни\", през месеците април и май т.г. в шестте региона на планиране ще се проведат срещи-дискусии на потенциални бенифициенти с министър-председателя на  Република България Сергей Станишев, министъра на финансите Пламен Орешарски и шестте министри на секторните министерства, управляващи Оперативните програми по Структурните фондове и Кохезионния фонд.

Първата от шестте срещи ще се състои на 16 април в гр. Пловдив. Другите пет семинара ще се проведат в градовете Велико Търново (25 април), Враца (2 май), София (10 май), Бургас (14 май) и Варна (15 май). На тях ще бъдат представени седемте оперативни програми на страната - „Транспорт\", „Регионално развитие\", \"Околна среда\", \"Развитие на конкурентоспособността на българската икономика\", \"Развитие на човешките ресурси\", „Административен капацитет\" и „Техническа помощ\". По тези оперативни програми ще бъдат усвоявани близо 7 млрд. евро, отпуснати по линия на Структурните инструменти на ЕС за периода 2007 - 2013 г. Заедно със средствата от специалните фондове и националното съфинансиране, което страната ни ще осигури, сумата за посочения период възлиза на над 11 млрд. евро.

Кампания се провежда под мотото „Бъдете активни\", защото проактивната позиция и усилията на бенефициентите да изпълнят необходимите условия за финансиране са ключови за ефективното използване на средствата от Структурните фондове. За постигането на тази цел, Министерството на финансите привлече като партньори в кампанията основните представители на работодателските структури и на неправителствените организации - КРИБ, ЦИР и БСК. Осъзнавайки сериозността на процеса и за постигане на широка публичност, бяха привлечени за медийни партньори повече от 50 печатни и електронни медии.

Времето