Министерство На Финансите Публикува Бюлетина „Държавен Дълг” За Месец Март

Министерство На Финансите Публикува Бюлетина „Държавен Дълг” За Месец Март

На Интернет страницата на Министерство на финансите в категория „Държавен дълг" / „Статистика", е публикуван бюлетинът „Държавен дълг" за месец март.  

Съгласно воденият от Министерство на финансите официален регистър на държавния и държавногарантирания дълг, същият в края на месец март възлиза на 5.86 млрд. евро, от които 1.51 млрд. евро вътрешен и 4.35 млрд. евро външен дълг. В номинално изражение дългът намалява приблизително с 3  млн. евро, в сравнение с предходния месец. Отчетеното намаление е в резултат преди всичко на валутнокурсови разлики.

В края на отчетния период, делът на държавния и държавногарантиран дълг в общия размер на БВП* възлиза на 22.4%, запазвайки нивото си от предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния дълг е 16.6%, а на вътрешния -5.8% от БВП.

В структурата на дълга в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 25.7 %, а външните - 74.3%.

През месец март Министерство на финансите проведе три аукциона за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукционите са одобрени поръчки на обща номинална стойност от 75.0 млн. лв., в т.ч.: 3-месечни ДЦК за 15.0 млн. лв., 5-годишни ДЦК за 30.0 млн. лв. и 10-годишни ДЦК за 30.0 млн. лв.

От началото на годината, общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлиза на 1 209.5 млн. лв., от които: 927.0 млн. лв. по външния и 282.5 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията, най-съществен е делът на тези в евро - 67.7%, следван от тези в лева - 23.4% и в щатски долари - 7.9%.

* По прогнозни данни за БВП за 2007 г.

Водещи новини

Времето