Нов списък на професионалните болести одобри министерски съвет

Нов списък на професионалните болести одобри министерски съвет

На заседание на Министерски съвет бе приет нов Списък на професионалните болести. Постановлението за приемане на списъка е с вносител министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Целта на новия списък е да подобри експертизата на професионалните болести и процедурата за определяне на характера им и е в изпълнение на директивите на ЕС за актуализация в това направление.

Промяната е насочена към подобряване на експертизата на професионалните болести и процедурата за определяне на характера им.

Новият списък, който е изключително изчерпателен, е изграден според рисковите фактори на работната среда и трудовия процес, причинили професионалната болест.


С друго решение Министерският съвет одобри промени в Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести.

Професионалните болести са заболявания, които са настъпили изключително или предимно под въздействието на вредните фактори на работната среда или трудовия процес върху организма и са включени в списъка на професионалните болести.

За професионална болест може да се признае и заболяване извън този списък, ако се установи, че то е причинено основно и пряко от обичайната трудова дейност и е причинило трайна неработоспособност или смърт. Към професионалната болест се отнасят и нейните усложнения, и късните й последици.

Професионалните болести се потвърждават или отхвърлят от териториални експертни лекарски комисии и от Националната експертна лекарска комисия, като в състава им се включва специалист по професионални болести и специалист по трудова медицина, радиобиология или радиационна хигиена.

Времето