Българска Делегация На Високо Ниво Се Запозна С Опита На Велокибритания В Защитата На Държавните Приходи От Заплахите На Организираната Престъпност

Българска Делегация На Високо Ниво Се Запозна С Опита На Велокибритания В Защитата На Държавните Приходи От Заплахите На Организираната Престъпност

По покана на Британското посолство в София, българска делегация на високо ниво се запозна с опита на Великобритания в защитата на държавните приходи от заплахи, произтичащи от дейността на организираната престъпност. В делегацията участваха заместник-финансовият министър Георги Кадиев, директорът на Агенция “Митници” Асен Асенов, директорът на Националната агенция за приходите Мария Мургина, директорът на ГДБОП към МВР главен комисар Ваньо Танов, както и председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов.

По време на посещението си в Британското външно министерство българската група обсъди с британските си колеги стратегическите мерки за борба с корупцията и потенциалните заплахи в региона. Делегатите се запознаха и с една от най-новите държавни структури във Великобритания - Агенцията за борба със сериозната организирана престъпност (Serious Organised Crime Agency), която е създадена за да прилага най-новите методи в тази област, базирайки се на по-тясното сътрудничество между институциите.

Делегацията посети и Британската служба “Приходи и Митници” (HM Revenue and Customs), която е наскоро създадено обединение между приходната администрация (HM Revenue) и митниците (HM Customs and Inland Revenue). Сред обсъдените теми бяха борбата с измамите с ДДС, оценката на стратегическите заплахи, обмяната на разузнавателна информация между съвместими системи и международното измерение на организираната престъпност.

В началото на своето посещение във Великобритания, което всички делегати оцениха като много полезно и продоктивно, представителите на българските институции участваха в двудневен семинар, организиран от "Краун Ейджънтс". Целта на форума беше да се определят основните заплахи за събирането на държавните приходи в България, както и да се прегледа подхода към тези проблеми, възприет в съществуващите национални планове за действие и стратегии за контрол и борба с корупцията. Експертите на "Краун Ейджънтс" направиха презентации по редица теми и осигуриха на участниците полезни документи, които да подпомогнат работата им.