Министерство На Финансите Ще Оказва Помощ На Администрацията В Процеса На Прилагане На Публично-Частното Партньорство

Министерство На Финансите Ще Оказва Помощ На Администрацията В Процеса На Прилагане На 
Публично-Частното Партньорство

Днес, 29.05.2006 г., в столичния хотел Кемпински Зографски, се състоя дискусионен форум на тема: „Публично-частното партньорство в България”, организиран от Министерство на финансите. В събитието, което беше открито от министъра на финансите Пламен Орешарски, участие взеха г-н Рууд Ван Енк – ръководител на отдел „ФАР и ИСПА” на Делегация на Европейската комисия в страната, г-н Данте Бранди – първи секретар на посолството на Италия в България, г-жа Боряна Пенчева – директор на дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерство на финансите, заместник-министри от ресорни министерства, представители на областни и общински администрации, както и на синдикати и работодатели.

„Публично-частното партньорство е реална възможност за прилагане на по-ефективни решения за инвестиране при ограничените възможности на публичните бюджети” – подчерта в изказването си министърът на финансите Пламен Орешарски. Министър Орешарски допълни, че с включването на частния сектор се постигат по-висок стандарт и качество на предоставяните публични услуги, без това да води до повишаване на бюджетните разходи. При ПЧП е необходим засилен диалог още на най-ранен етап на подготовка на всеки проект, който трябва да се основава на принципите на прозрачността, взаимното зачитане на интересите и доверие, защото рисковете по проекта се споделят от публичния и частния сектор. МФ разработи документ, наречен “Инициатива за ПЧП”, който се очаква да бъде приет от Съвета за икономическо развитие и впоследствие от Министерски съвет. В него са изложени основните принципи и цели на ПЧП – отбеляза още финансовият министър. В заключение той изрази готовността на МФ да бъде оказана експертна помощ на всяка администрация, стига тя да бъде потърсена в най-ранния етап в процеса на вземане на решение за прилагане на ПЧП и при наличието на технико-икономически анализ.

Пълният текст на изказването на министър Орешарски може да бъде намерен на Интернет страницата на Министерство на финансите в секция „Изказвания”.

В рамките на форума изказвания направиха и г-н Рууд Ван Енк и г-н Данте Бранди. Първият секретар на посолството на Италия в България изрази готовността на неговата страна за двустранно сътрудничество с българското Министерство на финансите за изграждане на административен капацитет и работа в областта на ПЧП.

По време на срещата директорът на дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерство на финансите г-жа Боряна Пенчева направи презентация за необходимостта и перспективата на Публично-частното партньорство в България. Тя заяви, че ПЧП схемите трябва да бъдат прилагани в страната, защото има необходимост от изграждане на инфраструктура с цел предоставяне на качествени услуги. Чрез този тип партньорство ще бъде осигурен ресурс за реализация на инвестиционни проекти и ще доведе до по-ефективно разходване на публичните средства. Г-жа Боряна Пенчева отеляза и секторите, в които има най-голяма перспектива за прилагане на ПЧП – транспорт, околна среда, училищна инраструктура, болници, затвори, спортни съоражения и др.

В рамките на дискусията зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство г-н Димчо Михалевски посочи, че една от основните области, в която може да се развиват успешни модели на Публично-частносто партньорство е водният сектор. Г-н Михалевски представи моментното състояние на ВиК сектора и законодателната рамка в тази област и заяви, че ПЧП схемите ще доведат до повишаване на качеството на услугите и ще помогнат страната да достигне високите стандарти, които съществуват в Европа.

Зам.-министърът на здравеопазването г-н Емил Райнов заяви на форума, че Министерство на здравеопазването е предложило за публично обсъждане работен вариант на Национална здравна стратегия, в която е отделено значително място на прилагането на публично-частното партньорство в сферата на здравеопазването. „В тази връзка МЗ вижда първите стъпки да бъдат реализирани в областта на болничната инфраструктура, както и предоставяне на допълнителни услуги като хранене, охрана и хигиена” – допълни г-н Райнов. ПЧП ще даде възможност за кратки периоди да се рехабилитира сградния фонд, както и ще спомогне за комплексното развитие на системата на здравеопазването.

Г-жа Добринка Кръстева, началник на отдел „Стратегически инвестиции” в Министерство на финансите направи презентация за ролята на ведомството за развитието на ПЧП в България. Тя разясни какви са разликите между традиционните начини за финансиране на инфраструктурни проекти и финансирането им чрез ПЧП проекти. „Министерство на финансите ще проведе обучения и ще предостави техническа помощ на централната и местна власт в областта на ПЧП” – заяви още Добринка Кръстева. В заключение тя добави, че ще бъдат осигурени всички мерки, които да гарантират осигуряване на публичност в тази област.

Директорът на дирекция „УСЕС” в Министерство на финансите Боряна Пенчева призова всички присъстващи на събитието в следващите дни да изпратят предложения по отношение на законодателството в областта на Публично-частното партньорство.

В края на форума всички участници изразиха задоволство от инициативата на Министерство на финансите да се дискутират перспективите пред ПЧП в България, както и предизвикателствата пред администрацията за ефективното му прилагане.

Водещи новини

Времето