В Министерство На Финансите Се Проведе Осмото Заседание На Съвместния Комитет За Наблюдение

В Министерство На Финансите Се Проведе Осмото Заседание На Съвместния Комитет За Наблюдение

На 31 май 2006 г. в Министерство на финансите се проведе Осмото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на изпълнението на Програма ФАР, ИСПА и САПАРД. В заседанието участваха високопоставени представители на екипа за България в ГД „Разширяване” в ЕК и Делегацията на ЕК, както и ръководители на Секторните под-комитети за наблюдение на ниво заместник-министри.

Заместник-министърът на финансите г-н Любомир Дацов откри форума, като подчерта, че заседанието се провежда в ключов момент за България, непосредствено след публикуването на Мониторинговия доклад на ЕК, като напредъкът по Програма ФАР се оценява именно в светлината на изводите и препоръките от доклада.

Ръководителят на екипа за България в ГД „Разширяване” г-жа Бриджит Чарнота отбеляза, че критичността, която проявява Европейската комисия, има за цел максималното мобилизиране на българските институции в изключително важния период преди присъединяването и поемането на пълната отговорност от всяка една структура за управление на средствата от предприсъединителните инструменти.

В хода на заседанието бяха обсъдени напредъка в отделните сектори по Програма ФАР, процесът на преминаване към Разширена децентрализация на изпълнението на Програмите ФАР и ИСПА, както и децентрализацията на извършването на междинна оценка по ФАР.

В рамките на заседанието беше отчетено позитивно развитие при практическото изпълнение на отделните проекти и укрепването на административния капацитет за управление на средствата от ЕС. Бяха дискутирани и проблемите, възпрепятстващи своевременната реализация на проектите по Програма ФАР.

В заключение от страна на българските институции и Европейската комисия бяха потвърдени взаимните ангажименти за стриктно спазване на отговорностите и установените срокове до присъединяването на страната към ЕС.