Заместник-Директорът На Европейския Департамент В Мвф Аджай Чопра Даде Положителна Оценка На Макроикономическата Среда В България

Заместник-Директорът На Европейския Департамент В Мвф Аджай Чопра Даде Положителна Оценка На Макроикономическата Среда В България

Приключи прегледа по член ІV от Учредителния договор на МВФ, стана ясно днес след среща на министъра на финансите Пламен Орешарски със заместник-директора на Европейския департамент в МВФ и наблюдаващ за България г-н Аджай Чопра.

Общата оценка на Международния валутен фонд за макроикономическата ситуация в страната е положителна, заяви г-н Чопра. Той обърна внимание, че въпреки високия икономически растеж на страната, българското правителство трябва да продължи да работи за справяне с високия дефицит по текущата сметка.

Аджай Чопра даде добра оценка и на фискалната политика на правителството. В тази връзка той подчерта позицията на фонда, че Бюджет 2006 е съставен и се изпълнява по начин, който ще доведе до реализиране на бюджетен излишък от 3% от БВП. Заместник-директорът в МВФ е получил уверения, че българското правителство ще продължи да прилага стриктна фискална политика и през 2007 г.

По отношение на макроикономическата страна на въпроса за кредитната експанзия в страната, г-н Чопра изрази задоволството си от политиката на правителството и БНБ.

Основна част от проведените дискусии са били по отношение на структурните реформи в страната, стана ясно още след срещата. От МВФ отчитат добрата работа по изготвянето на законови и правни рамки в тази област. Зам.-директорът във Фонда препоръча да се продължи работата по структурните мерки, с цел подобряване на бизнес средата, премахване ограниченията на пазара на труда и стимулиране на населението в търсенето на работа.

Важно е оттук нататък България агресивно да премине към структурни реформи, заяви Аджай Чопра. Това означава икономиката да бъде колкото е възможно по-гъвкава, да се подкрепя ръста на износа и бързо да се премине към стандарта на живот и доходи от европейски нива.

Министърът на финансите Пламен Орешарски увери заместник-директора в МВФ, че с продължаването на усилията на българското правителства, структурните реформи в страната ще бъдат успешно реализирани.

Водещи новини

Времето