Решения На Консултативния Комитет За Обслужване Задълженията На Лечебните Заведения

Решения На Консултативния Комитет За Обслужване Задълженията На Лечебните Заведения

Днес, 28 март 2006 година, в изпълнение на Заповед № РД-09-91 от 13 март 2006 година на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, се проведе съвместна среща на Консултативния комитет с председател д-р Емил Райнов – зам.-министър на здравеопазването и зам.-председател г-н Кирил Ананиев – зам.-министър на финансите. На заседанието на комитета участие взеха представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, Националната здравноосигурителна каса, както и фирмите - производители и доставчици на лекарства и медицински консумативи на лечебните заведения за болнична помощ с държавно и смесено (държавно-общинско) участие.

На срещата бяха обсъдени проблемите относно възможностите за обслужване на задълженията на лечебните заведения за болнична помощ и поетапното им уреждане, като бяха взети следните решения:

1. В срок до края на месец май 2006 година:

• Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса да извършат финансов анализ и разработят, заедно с лечебните заведения за болнична помощ, оздравителни програми за тяхната дейност до края на 2006 година.

• На основата на оздравителните програми Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса да предложат на фирмите - производители и доставчици - механизъм за обслужване на просрочените задължения за лекарства и медицински консумативи.

2. Представителите на доставчиците поеха ангажимент да не начисляват лихви върху просрочените задължения до края на 2006 година.

Водещи новини

Времето