Министърът На Финансите Пламен Орешарски Се Срещна С Турския Си Колега Кемал Унакътан

Министърът На Финансите Пламен Орешарски Се Срещна С Турския Си Колега Кемал Унакътан

Днес, 28 март 2006 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и ръководена от него делегация се срещнаха с турския финансов министър Кемал Унакътан. Министър Орешарски е на официално двудневно посещение в Турция по покана на турския си колега.

На срещата са били обсъдени въпросите за фискалните политики на двете правителства, реформите в приходните администрации, както и възможностите за обмяна на опит. Турската страна е проявила особен интерес към дейността на стартиралата от началото на годината Национална агенция за приходите. В тази връзка, през месец април, работна група от приходната администрация на Турция ще посети България за обмяна на опит.

Друга тема на разговор е бил въпросът за безмитните зони и най-вече търговията в безмитните бензиностанции. Министърът на финансите Пламен Орешарски уверил турския си колега, че българското правителство има сериозни намерения да ограничи търговията в тези обекти. Той допълнил, че конкретните параметри на тези мерки са предвидени в проекта на Закон за безмитната търговия, който предстои да бъде приет от Народното събрание.

В рамките на срещата българската страна е поставила няколко конкретни въпроса за разрешаване от турската страна, свързани с пограничните райони. Обсъдени са били случаите с преминаването на камиони от малък клас от Турция към България, без да бъдат обмитявани. От българската делегация посочили, че това стимулира т.нар. „куфарна търговия”, което представлява проблем за България.

Успоредно с това е бил дискутиран и неразрешеният въпрос относно използването на еднократни оловни пломби от страна на турската митническа администрация, чиято подмяна е много лесна. В тази връзка българската делегация е настояла за въвеждането на автоматични пломби с номера.

Турският финансов министър Унакътан е проявил интерес относно визовото третиране на турските граждани. В отговор министър Пламен Орешарски заявил, че България прилага стандартите на Общността спрямо страни, които не са членки на ЕС. Той допълнил, че от 2007 г. страната ни ще въведе единен ценови стандарт при издаването на визи.

Двете страни са изразили и готовността си за полагането на усилия за увеличаване на ефективността на взаимната информираност на митническите администрации на България и Турция по отношение на трафика на стоки.

На срещата били обсъдени и макроикономическите параметри на двете страни, като е бил коментиран и въпросът за взаимната институционалната подкрепа, която България и Турция трябва да оказват на инвеститорите. Министърът на финансите Пламен Орешарски подчертал, че не една турска фирма получава подкрепа от българското правителство и поискал турската страна да се ангажира със значителна подкрепа за българските инвеститори на турския пазар.

В рамките на визита била обсъдена и съвместната работа на двете страни по модернизацията на ГКПП Капъкуле – Капитан Андреево.

Срещите на българската делегация продължават, като се очаква да се проведат разговори с държавния съкровищник и главен преговарящ за Турция с ЕС Али Бабаджан, както и с представители на митническата администрация. Министър Орешарски ще проведе среща и с представители на Индустриалната камара на Анкара.

Водещи новини

Времето