България Е С Едни От Най-Ниските Подоходни Данъци В Европа

България Е С Едни От Най-Ниските Подоходни Данъци В Европа

Днес, в рамките на официалното си посещение в Турция, министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с членове на Индустриалната търговска камара на Анкара.

На срещата министър Орешарски е направил презентация, с която е запознал участниците в сесията с политиката на доходите на българското правителство, макроикономическата стабилност на България, икономическия растеж през годините, както и с инвестиционния рейтинг на страната.

Представяйки философията на подоходните данъци в страната, финансовият министър е подчертал, че България е с едни от най-ниските ставки в Европа, което я прави особено атрактивна.

Министър Пламен Орешарски е запознал членовете на Камарата и с възможностите за инвестиции в България. Той отправил покана към турските инвеститори да се възползват от добрия бизнесклимат в страната ни, като подчертал, че колкото по-късно те инвестират в България, толкова по-висока ще е цената на активите, с оглед предстоящото ни членство в ЕС.

По време на разговорите от турската страна са проявили интерес за възможностите за инвестиции в областта на туризма. От своя страна министър Орешарски е посочил, че това е най-бързо развиващия се сектор в България и е допълнил, че независимо от факта, че от 2007 г. ще има единна ставка по ДДС, българското правителство разглежда няколко варианта за облекчаване на данъчния режим в туристическия бранш.

В края на сесията турския финансов министър Унакътан е насърчил турските бизнес среди да инвестират в България, не само защото Турция е в добри съседни отношения със страната ни, но и от гледна точка на възможностите, които България би могла да предостави на бизнеса като бъдещ член на Евросъюза.

Преди това министър Пламен Орешарски проведе среща и с турския държавен съкровищник и главен преговарящ за Турция с ЕС Али Бабаджан. На нея са били обсъдени въпросите, касаещи бъдещото членство на Турция в ЕС, както и напредъка на нашата съседка в процеса на присъединяване към Евросъюза.

По време на разговорите Али Бабаджан е представил напредъка на турското правителство по линия на макроикономическите показатели и критериите за членство в ЕС. Той изразил очакването си България да подпомогне Турция в процеса й на евроинтеграция. От своя страна министър Орешарски заявил, че Турция наистина би могла да се възползва от опита на България в преговорния процес.

Българската делегация се срещна и с представители на турската митническа администрация. На срещата двете страни са намерили решение на дългоотлагания проблем за въвеждане на еднократните пластмасови пломби с номера. Турция се е ангажирала, от 1 май 2006 г., да въведе изцяло този режим на работа. До момента едва 35% от трафика на турските транспортни средства е бил с подобни пломби, като масово са се използвали оловни такива, чиято подмяна била много лесна. Целта на договорения режим е по-голяма сигурност при превоза на стоки и намаляване на риска от подменянето им.

Друг проблем, който е намерил решение, е въвеждането на т нар. „Евросертификат 1”, което е условие за ползването на преференциите по Споразумението за свободна търговия между България и Турция. Съседката ни е поела твърд ангажимент да въведе необходимите регулации при издаването на сертификата, което също е условие, за да действат преференциите по гореспоменатото споразумение.

В рамките на официалната визита не е бил разрешен въпросът, свързан с обмитяването на автомобилите от малък клас при преминаването им от Турция към България, стимулиращи т. нар. „куфарна търговия”. Турската страна не се е ангажирала с въвеждането на регулации относно тези превозни средства, тъй като те се облагали с еднократна такса туризъм при напускането на Турция.

Водещи новини

Времето