Приключи Четвъртата Операция Срещу Контрабандата На Акцизни Стоки

Приключи Четвъртата Операция Срещу Контрабандата На Акцизни Стоки

Приключи четвъртата съвместна операция срещу нелегалния внос на акцизни стоки, която се проведе на граничните пунктове “Калотина” и “Капитан Андреево”. Акцията се осъществи от Министерството на Финансите (с участието на Агенция “Митници” и Националната агенция за приходите) в сътрудничество с НСБОП. Операцията беше планирана и изпълнена с помощта на “Краун Ейджънтс”.

Целта на акцията бе да се огранични нелегалния внос на акцизни стоки от безмитните магазини по граничните контролно-пропускателни пунктове чрез проверки на преминаващите границата, с цел конфискация на нелегално внасяните цигари, и непрекъснато наблюдение на безмитните магазини. Мобилните групи на Агенция “Митници” и екипи на НАП извършваха денонощни проверки и наблюдение на безмитните магазини по граничните пунктове.

Нарушения на митническия режим бяха открити при 34.29% от извършените проверки на преминаващите през ГКПП “Калотина”. Конфискувани бяха 80 100 къса цигари. Оборотите на безмитните магазини на Калотина, докато бяха под наблюдение по време на операцията, се понижиха значително в сравнение със средните им обороти през предходния месец. Средните продажби на трите магазина, намиращи се на входящото платно на ГКПП-то, паднаха с 51.81%. Това понижение е най-голямо в сравнение с трите предишни съвместни операции.

Нарушения на митническия режим също бяха открити и при 51.88% от извършените проверки на преминаващите през ГКПП “Капитан Андреево”. Конфискувани бяха 282 280 къса цигари. През седмицата през която се проведе операцията, оборотите на почти всички безмитни магазини на Капитан Андреево се увеличиха значително в сравнение със средните им обороти през предходния месец. Общите продажби на трите магазина, намиращи се на входящото платно на ГКПП-то, се увеличиха с 44.80%.

Водещи новини

Времето